Dyrlægehjælp til gadedyr i Algarve – del 7
Hvis du endnu ikke har læst om baggrunden for vores projekt i Algarve, kan du gøre det lige her.
Anne fortæller…
I dette indlæg vil jeg fortælle lidt om de foderstationer, der findes til gadekattene rundt omkring i Lagos, og så vil jeg kort fortælle om en hund med en parasit, jeg tidligere kun havde hørt om tilbage i studietidens parasitologi-forelæsninger.
Foderstationer omkring Lagos
I det allerførste indlæg fra projektet i Algarve, nævnte jeg, at der rundt omkring i Algarve – herunder omkring Lagos – findes foderstationer til vildkattene. Forskellige organisationer sørger for, at der er foder til rådighed, samt organiserer, at der kommer frivillige hver dag og fodrer og skifter vand ved stationerne.
Den største foderstation er placeret i nærheden af en lille færge, der krydser floden i Lagos, og ligger lige ved siden af et kæmpe område med eng og “bagsider af bygninger” – kort sagt: et sted med rigtig mange vildkatte.
Der var ikke nogen katte hjemme hos foderstationen “Lagos Ferry Cats”, da jeg tog forbi forleden, men der er ofte katte, der hænger ud i solen i nærheden.
En anden foderstation i nærheden af Lagos er organiseret af The Nandi Charity, som også hjælper med at organisere dyrlægehjælp til gadedyr (læs mere her). Her mødte jeg “O Gato Preto” (“den sorte kat”), som eftersigende altid holder til i nærheden af foderstationen. Han er meget kælen og snakkesalig, og blev eftersigende faktisk adopteret af en portugisisk familie for nogle år siden – men så snart, de lukkede ham ud, flyttede han ned til Nandis foderstation igen.
Tropisk hjerteorm
Og så til noget helt andet – nemlig en case, der for mig som dansk dyrlæge var ekstra spændende, da det omhandler en parasit, vi (heldigvis) ikke har på danske breddegrader.
Parasitten hedder “tropisk hjerteorm” på dansk og “Dirofilaria immitis” på latin. De voksne parasitter lever i de store blodkar omkring hundens hjerte, og sommetider også i selve hjertet. Parasit-babyerne (mikrofilarier) svømmer rundt i hundens blod og kan overføres til andre hunde via myg.
Vi fik indleveret en gadehund på klinikken, som havde rigtig, rigtig meget væske i bughulen. Hun havde også en tør hoste, var meget tynd og havde blege slimhinder – alt sammen ting, der peger henimod en infektion med tropisk hjerteorm.
Vi tog en blodprøve og kiggede i mikroskop – og voilà, en mikrofilarie svømmede rundt lige i synsfeltet.
Den kan ses et par sekunder inde i denne video.
Tæven fik støttende behandling og selvfølgelig behandling mod tropisk hjerteorm. Dette var et meget alvorligt tilfælde, og vi krydser alle sammen fingre for hende.
Jeg skal nok komme med opdateringer!
Læs mere om projektet i Algarve:
Del 1 – baggrund for projektet og katten Puto
Del 2 – projektets første patient, katten Terry
Del 3 – besøg hos en portugisisk katteshelter
Del 4 – et par kattepatienter og lidt om FIV/FELV
Del 5 – der er også hundepatienter!
Del 6 – en påkørt kat med revnet mellemgulv