Gadehunde i Bosnien

,

Alle der har været på ferie i Grækenland, har oplevet flokkene af gadehunde, der lever en kummerlig tilværelse. Det er dog ikke kun i Grækenland at vi ser gadehunde; vi behøver blot at bevæge os en dagsrejse mod syd til et af danskernes tidligere, foretrukne rejsemål: Ex-Jugoslavien. Her er der store problemer med gadehunde, problemer der er eskaleret siden krigen i 1991-1995, og i årene derefter.

En krig har mange ofre – og de kroatiske, serbiske, bosniske og makedonske hunde er blandt dem. Under krigen måtte hundrede tusinder af mennesker flygte fra deres hjem i al hast, og efterlade alt hvad de ejede – der ibland deres kæledyr. Det betød at et uendeligt antal hunde og katte blev overladt til at klare sig selv. Konsekvensen er nu, at der overalt – og særlig mærkbart i byområder- er etableret store bestande af herreløse hunde og katte som efterkommere af de flygtendes kæledyr. Disse hunde og katte er overladt til sig selv, og de er en torn i øjet på både myndigheder og på dele af befolkningen.

Der har indtil i år ikke været nogen dyreværnslov, der kan beskytte og skabe tålelige forhold for de titusinder af dyr der lever i gaderne. De er derfor udsat for vilkårlige nedslagtninger. Det kan være med gift, eller private jægere, der drager gennem byerne og nedskyder de hunde de møder på deres vej, ofte med fare for at skade lokalbefolkningen, eller for at efterlade sårede hunde. Samtidig er holdningen til dyr blandt visse dele af befolkningen, særdeles inhuman. Uønskede kæledyr bliver smidt på gaden, uønskede hvalpekuld bliver levende begravet, og der er i det hele taget en udpræget modvilje til at hjælpe de mange sårede og trafikskadede hunde man træffer overalt i byerne.

I foråret 2009 vedtog den bosniske regering en dyreværnslov, der bl.a skal sikre, at der ikke sker overgreb mod herreløse hunde og katte. Der er opstået en større lydhørhed hos myndighederne overfor de mange der kritiserer de brutale overgreb mod gadehundene, og selvom der stadig er meget lang vej endnu, er der større og større velvilje overfor dem der forsøger at skabe bedre forhold for dyrene. Både enkelt-personer og frivillige organisationer gør en stor indsats for både at hjælpe nødstedte dyr, for at påvirke myndighederne til at tage dyreværnsloven alvorligt, og for at ændre holdningen hos de mange der lader hånt om enhver form for dyrevelfærd.

Situationen er lige nu i Bosnien den, at myndighederne først nu så småt er ved at erkende at det hverken er acceptabelt eller muligt at løse problemerne med gadehunde på samme brutale måde som hidtil. Det er dog næppe endnu muligt at gennemføre neutraliseringsprojekter med genudsættelse af gadehunde, desværre. Dyrenes SOS vil gerne være med til at bane vejen for bedre betingelser for gadehundene, og være med til at vise hvilken vej man bør gå.

Dyrenes SOS har derfor indledt et samarbejde med den danske dyreværnsorganisation NOA, der er en dansk afdeling af den bosniske organisation NOA, der har hjemme i Banja Luka, hvor de blandt deres mange aktiviteter driver en række dyreinternater i byen. Her til bringes syge og skadede hunde og katte, hvalpe-og killingekuld der findes rundt om i byen, og gadehunde i øvrigt, i det omfang det er muligt at komme til dem. På internatet får dyrene pleje, medicin og foder, inden de videreformidles til lokale, private hjem.

Der er hårdt brug for hjælp i disse internater, både til foder og medicin. Lige nu venter omkring 150 dyr på at blive neutraliseret, og Dyrenes SOS vil derfor i løbet af foråret yde hjælp til dem ved at samle et hold dyrlæger og hjælpere til at rejse derned og gennemføre neutralisering af internatsdyrene.

Vi håber selvfølgelig på at blive rigtig mange, og at have tilstrækkeligt med økonomiske midler så vi virkelig kan gøre en forskel – og der vil snart komme flere informationer om projektet her på hjemmesiden.

April 2010 – Pressemeddelelse om Bosnien:

Danmark sender dyrlæger til Bosnien:

De danske dyreværnsorganisationer Dyrenes SOS og NOA sender 18 danske, svenske og norske dyrlæger og veterinærsygeplejersker til Bosnien i et forsøg på at få kontrol over landets tusinder af hjemløse hunde og katte.

Efter borgerkrigen i Eks-Jugoslavien gik der mange år – faktisk frem til 2009 – før Bosnien vedtog en egentlig dyreværnslov. Indtil da foregik reguleringen af de mange hjemløse katte og hunde brutalt og uden et egentligt system. Det betød flere hjemløse dyr med sygdomme som f.eks. rabies, der udgør en stor fare, specielt for børnene, der ofte angribes af de syge dyr. De udsendtes opgave er derfor at gennemføre det såkaldte ABC-program: ”Animal Birth Control”.

Erfaringer fra andre steder i verden fortæller, at nedbringning af antallet af gadedyr er den eneste effektive måde at bekæmpe eksempelvis rabies på. Og det er til stor glæde – ikke bare for dyrene, men bestemt også for de tusinder af potentielle bidofre.

Dyrenes SOS har derfor indledt et samarbejde med den danske dyreværnsorganisation NOA, der er en dansk afdeling af den bosniske organisation NOA. Organisationen har hjemme i Banja Luka, hvor de blandt deres mange aktiviteter driver en række dyreinternater i byen. Dyreinternaterne modtager syge og skadede hunde og katte samt hvalpe-og killingekuld, Dertil kommer de mange gadehunde, i det omfang det er muligt at komme til dem.

På internatet får dyrene pleje, medicin og foder, inden de videreformidles til lokale, private hjem. Og det er her, de 18 dyrlæger og veterinærsygeplejersker skal udføre deres opgaver.

Holdet flyver fra København lørdag den 24. april kl. 10.45 med Austrian Air.

Yderligere oplysninger: Pressemedarbejder Julie Stephensen, Dyrenes SOS, Telefon: 42 77 82 76