Vores dyrlæge og bestyrelsesmedlem Anne var i Polen sidste uge. Hendes første opdatering kan læses her og hendes anden opdatering er en video, som kan ses her.
Den tredje og sidste rapport fra Polen kommer herunder.

Anne skriver:

Den sidste opdatering om turen til Polen kommer til at have fokus på de enkelte dyr og menneskers historier. Det er måske ikke en traditionel måde at skrive rapport på, men jeg synes, det giver et indblik i, at dagen nogle gange kunne føles helt almindelig (en kat med øjenbetændelse i Polen får samme behandling som en kat med øjenbetændelse i Danmark), og så var det alligevel aldrig det samme som en dag derhjemme – især på grund af de baggrundshistorier, der fulgte med.

Milka

Dagen inden vi ankom til Medyka, var der blevet evakueret en shelter med både hunde og katte lidt udenfor Kiev. Yullia, den ukrainske dame, der ejede shelteren, var blevet indtil hun var sikker på, at hun kunne få alle dyr med ud. Alle hundene og kattene havde selvfølgelig navne, og den her lille fyr hedder Milka.

Under en luftetur fik han bevæget sig ud på en ret dyb, frossen vandpyt – og isen knækkede. En lille hvalp i iskoldt vand til over ryggen er skidt – og han nåede at blive underafkølet, inden vi fik ham på rette fod igen. Det krævede behandling med opvarmet væske samt håndklædetørring foran radiatoren. Der var heldigvis masser af frivillige til den del.

Milka foran den varme radiator.

Dee-Dee

Vi ankom samme dag som hunden Dee-Dee (som egentlig havde et meget langt ukrainsk navn, som hurtigt blev til Dee-Dee). Dee-Dees ejer var på besøg hos noget familie i USA, da krigen brød ud, og hundepasseren havde efterladt Dee-Dee. Heldigvis kunne den ukrainske kvinde komme i kontakt med noget familie i Lviv, som hjalp med at få Dee-Dee ud af Ukraine og til modtagecenteret i Medyka.

USA er ikke et af de lande, der har lempet for indførsel af private ukrainske kæledyr, så det ville ikke være muligt at genforene Dee-Dee med sin ejer i USA. I stedet kommer kvinden tilbage til Europa, hvor hun ville få alle sine egne og Dee-Dees papirer i orden, inden de begge to forhåbentlig kan flytte hen til familien i USA.

Dee-Dee og en af de andre frivillige.

Katte fra Зоокоти

Den ene nat i Medyka ankom over 50 katte, som var blevet evakueret fra Зоокоти (“Zoo Cats Kyiv”).
De havde været uden mad i tre dage, men havde heldigvis haft adgang til vand og læ. Katte kan være ret modtagelige for infektioner i luftvejene (det er bl.a. nogle af de ting, man vaccinerer mod), så mange af dem var snottede, nyste og havde øjenbetændelse ved ankomst. Enkelte, især nogle af de små katte, havde også tegn på lungebetændelse. Afhængig af hver kats symptomer blev der lavet en behandlingsplan (fx antiinflammatorisk til dem, der kun var lidt snottede, øjendråber til dem med kraftig øjenbetændelse og antibiotika til dem, der var meget påvirkede af lungebetændelse).

Jeg snakkede – inklusive tegnsprog – på Facetime med den daglige leder af Зоокоти (som selv var indlagt på grund af sygdom), og selvom vi ikke kunne kommunikere så godt, var det tydeligt at forstå, at han var lettet over, at over halvdelen af kattene nu var i sikkerhed. Der er stadig cirka 40 katte hos Зоокоти i Kyiv, som de arbejder på at få evakueret.

Anne og en af kattene fra Зоокоти – stadig gode venner efter tabletbehandling.

Hundefamilie

Samme nat som kattene ankom, fik vi også en hundemor med tre hvalpe ind. Alle hvalpene havde slem diarre, og den første mistanke gik på parvovirus – en sygdom, der kan være dødelig, især for hvalpe. De testede positiv på en parvotest (vi havde på det tidspunkt kun én test, men den ene hvalp var positiv, og de havde alle tre symptomer), og blev derfor sat i en container for sig selv, og det var kun mig (dyrlægen), der havde lov at gå ind i den container – iført handsker og plastickittel på grund af smittefare.

Der findes ingen direkte behandling mod parvovirus, men man kan give støttebehandling for at prøve at hjælpe hvalpene igennem, mens deres eget immunforsvar kæmper mod virussen.
Den ene hvalp var temmelig slap ved ankomst, og jeg var ret bekymret for den. Den kvikkede heldigvis op, efter der var sat støttebehandling igang, og dagen efter kunne vi få dem flyttet til en klinik i Przemysl – både for at give dem de bedste muligheder for at overleve, men også for at undgå et udbrud af parvovirus hos de andre hunde i modtagecenteret.

Ankomst af over 50 katte fra Зоокоти.

Vi er stadig i fuld sving

Vi har været lidt stille!

Det er ingen hemmelighed, at der har været fuld tryk på siden krigen i Ukraine startede, og vi er måske ikke altid så gode til at få opdateret hjemmesiden og Facebook hver dag – det betyder ikke, at der ikke er opdateringer, det betyder bare, at vi har enormt travlt. Bestyrelsen i FDUG er 100% frivillig, så alt arbejde er ulønnet og ved siden af normale jobs.

Men nu har vi haft tid til at samle trådene, så her kommer derfor et overblik over, hvad vi har haft gang i siden sidst.

Vi støtter gennemtjekkede organisationer

Først og fremmest: et KÆMPE stort tak til alle, der har doneret penge til indsamlingen. Vi sætter en ære i, at jeres penge går til organisationer, hvor de bliver brugt på det allervigtigste – nemlig at hjælpe de dyr, der er påvirkede af krigen. Vi undersøger hver organisations hjemmeside og sociale medier og kontakter dem efterfølgende for at have en direkte kommunikationskanal.
Der er desværre nogle mennesker, der forsøger at tjene penge på denne ulykkelige situation, og det er vigtigt for os, at ingen penge havner i de forkerte lommer!
Nogle af de ting, vi tjekker, er om hjemmesider/profiler har eksisteret i mere end et par uger (og altså ikke blot er oprettet siden krigen startede), samt om de bruger deres egne billeder eller billeder, de har fundet på internettet. Vi tjekker også, om deres bankkonti er i organisationens navn, eller om det er privatperson, der modtager penge.

Happy Paw er en af de organisationer, vi har gennemtjekket. Her ses en foderlevering til shelteren “Best Friends”. Billede: Happy Paw.

Dansk fokus på polske grænseovergange

I de danske medier og blandt danske dyreorganisationer er der især fokus på de polske grænseovergange, især den større grænseovergang Medyka. Det er også i det område, vores dyrlæge og bestyrelsesmedlem Anne har været den forgangne uge.
Det giver rigtig god mening for de organisationer, der hjælper med fysiske donationer og frivillige, da det er en af de grænseovergange, der er tættest på Danmark.
Foreningen Dyrlæger uden Grænser har dog fokus på økonomisk hjælp til dyrene i Ukraine. Det giver os lidt friere hænder rent geografisk, og derfor har vi valgt både at sende penge til organisationer omkring Medyka, men også at sende større beløb til organisationer i Rumænien og i selve Ukraine.

Nogle af de mange katte i Centaurus’ modtagecenter i Medyka. Billede: Anne, FDUG.

Hvem får pengene?

Nogle af de organisationer, der har modtaget/vil modtage økonomisk støtte, ses nedenfor. Dette er en udpluk – vi er som sagt stadig i fuld sving med at kontakte organisationer i og omkring Ukraine.

Happy Paw (Ukraine)
Happy Paw er en organisation baseret i Kyiv. De hjælper normalt over 60 dyresheltere rundt omkring i Ukraine. De har under krigen sørget for at køre nødhjælp og foder rundt til de sheltere, som ellers ikke har haft adgang til hjælp.
Læs mere her.

Save Our Paws (Rumænien)
Save Our Paws er en dyrevelfærdsorganisation i Iasi i Rumænien. De har under krigen modtaget og hjulpet rigtig mange dyr fra Ukraine. Det er både dyr i følgeskab med deres ejere (disse dyr skal tjekkes og have hjælp til papirer/vaccination mm.), men også ejerløse dyr, der indleveres.
Læs mere her.

Centrum Adopcyjne Ada (Polen)
Ada er en todelt organisation i Przemysl i Polen. Det er både et dyrehospital og en slags dyrevelfærdsorganisation, som normalt tager sig af dyreværnssager og videreadoption af efterladte hunde, og som behandler og rehabiliterer vilde dyr gratis.
Under krigen har de kørt konvojer ind i Ukraine med foder og nødhjælp, samt hentet dyr ud, som efterfølgende behandles og holdes i karantæne på deres hospital.
Den danske organisation Foreningen Fairdog hjælper også Ada.
Læs mere her.

Fundacja Centaurus (Polen)
Centaurus er en polsk organisation, der normalt har fokus på de større dyr som heste, æsler og køer. Da krigen begyndte, oprettede de en form for modtagecenter af opvarmede containere på en gammel landejendom ved Medyka i Polen, hvor de ligesom Ada kører konvojer med hjælp ind og dyr ud.
Foreningen Fairdog og Dyrenes Beskyttelse hjælper også Centaurus.
Læs mere her.

Animal Park Kiev (Ukraine)
Animal Park Kiev er en lille zoologisk have i Kyiv, som ikke har haft mulighed for at få deres dyr evakueret. Det bliver dyrere og dyrere at købe mad til dyrene, og de har også mistet en af deres medarbejdere til krigen, men de bliver hos deres dyr!
Læs mere her.

Feldman Ecopark (Ukraine)
Feldman Ecopark ligger i Kharkiv i det østlige Ukraine, en by der har været bombet igen og igen den sidste måned. De har desværre mistet både dyr og medarbejdere til bombningerne, men de bliver der, indtil alle dyrene kan evakueres. Da det er både svært og dyrt at evakuere zoo-dyr, kommer det til at tage lang tid endnu før de sidste dyr er i sikkerhed.
Læs mere her.

Robi Animal Protection Association (Rumænien)
Robi er en mindre dyrehjælpsorganisation i Bukarest. De har flere gange kørt foder og andre dyreartikler til den rumænsk-ukrainske grænse til de dyr, der ankommer, samt taget ejerløse dyr med tilbage til deres shelter, så de kan komme i karantæne dér.
Læs mere her.

Billede fra Feldmann Ecopark – dette missil ramte heldigvis hverken mennesker eller dyr!

Nu også målrettet heste

FDUG er desuden blevet kontaktet af initiativtageren bag Facebook-gruppen “Danish help to Ukraine – horses with families” med henblik på at lave en indsamling specifikt rettet mod de heste i Ukraine, der har brug for hjælp.
Da der generelt har været stor fokus på katte og hunde, ville vi gerne hjælpe til med dette.
Der kommer snart mere om dette på vores hjemmeside – indtil videre kan informationen findes i Facebook-gruppen.

OG HUSK FREMTIDEN!

Der er rigtig meget fokus på krigen i Ukraine i medierne og blandt organisationer i hele verden. Alle de organisationer i Ukraine, Rumænien og Polen, vi har kontakt med, spår at det kommer til at tage rigtig lang tid, før alle dyr har fået den hjælp, de har brug for – OGSÅ selvom medierne måske finder noget mere spændende at skrive om, når der er gået et par måneder.
Det er derfor rigtig vigtigt for FDUG, at vi også er med til at udbrede budskabet om, at der vil være brug for hjælp i fremtiden – om en uge, om en måned, om et år, og måske mere!
Der vil fortsat komme dyr over grænserne det næste stykke tid, og der vil også være en lang genopbygningsfase, når krigen er slut. Vi håber, det bliver snart.

Al fortsat støtte er meget, meget værdsat, så vi kan blive ved med at hjælpe kontinuerligt under krigen.

 

Kirsten, som bor i Kundby, har iværksat en gåtur med hunden til fordel for dyrene i Ukraine – se mere om arrangementet og tilmeldingen her:
Kundby går tur for dyrene i Ukraine

Vi takker Kirsten for det gode intiativ og håber at alle får en skøn dag.

Mens vi herhjemme arbejder for at få kontakt og sende midler videre til de shelters og organisationer, som p.t. hjælper de ukrainske dyr, er Anne, dyrlæge og bestyrelsesmedlem, taget til Polen for at se nærmere på situationen. Anne har netop sendt denne opdatering hjem til os:

Vi ankom til Polen i går, hvor vi besøgte et internat, KTOZ, lidt udenfor Krakow, som modtager mange af hundene og kattene fra den polsk-ukrainske grænse.

Det er normalt et stort internat med god plads, men nu er det fyldt – for ikke at sige overfyldt. Alle dyrene, der ankommer fra Ukraine, skal sidde i karantæne, før de må komme videre til andre steder i Polen eller resten af Europa, da der jævnligt er tilfælde af rabies i Ukraine, og dyrene altså udgør en risiko.

KTOZ opfordrer indbyggerne i Krakow og omegn til at adoptere nogle af de hunde og katte, der i forvejen sidder på internatet, så der er mere plads til de dyr, der ankommer fra Ukraine, og der var da også to hunde og en kat, der fik nye hjem, mens vi var der.

I dag tog vi videre mod grænsebyen Medyka. Der er flere organisationer, der hjælper de dyr, der kommer over grænsen.

En af dem er Centaurus, som administrerer et slags modtagecenter for hunde og katte. Centeret består af en flok opvarmede skurvogne på en gammel landejendom. Der er ingen rindende vand, men der er elektricitet fra et par generatorer.

Frivillige af alle mulige nationaliteter kører over grænsen med fornødenheder til både mennesker og dyr (alt fra hygiejnebind til hundemad) og tager både mennesker og dyr med tilbage til Polen.

I går var der blevet evakueret en shelter nær Kiev. Det tog næsten 30 timer at hente Yullia (den ukrainske shelterbestyrer) og de 50 hunde og katte. Alle dyrene blev tilset af en lokal dyrlæge i går, og lige nu er Yullia igang med at finde ud af, om hun kan leje en gård eller lignende, så hun kan have dyrene i karantæne “derhjemme” i stedet for på modtagecenteret.

Vi har kun været her få timer, men vi har allerede mødt rigtig mange forskellige mennesker med forskellige nationaliteter, baggrunde og erfaring. Fælles for alle er, at de vil hjælpe dyrene.

Forholdene er temmelig langt fra forholdene ved en dansk organisation. Her er masser af vilje til at hjælpe, og der er transportbure, hundesnore og andre donationer i massevis. Men der er rigtig mange dyr på ikke særlig meget plads, og hygiejnen er ikke altid helt i top. Men igen, en del af de frivillige har ikke nødvendigvis erfaring med at holde så mange dyr tæt sammen, og det kan være svært at forklare, hvor vigtigt det er fx at spritte hænder, når man går fra en container med hunde til den næste.

Modtagecenterets “klinik” er overraskende veludstyret med medicin, selvom man godt kan se, at det meste er donationer fremfor målrettet indkøb – der er fx medicin til visse stofskiftesygdomme, som kun kan diagnosticeres ved blodprøver (og der er ikke mulighed for at få analyseret blodprøver).

Min første eftermiddag er gået med at tilse de dyr, der er her – der er blandet andet en hund med brækket ben, som er blevet opereret hos en dyrlæge i Ukraine, men som skulle revurderes. Der var også en enkelt kat med snotnæse og løbeøjne.

Da det var klaret, var der masser af hunde, der kunne luftes og masser af kattebakker, der kunne tømmes.

Og så venter vi ellers på, at der igen ankommer dyr til modtagecenteret. Alle dyr tjekkes af en dyrlæge, inden de kommer videre til polske internater for at komme i karantæne. Det er normalt en polsk dyrlæge, der kommer med et par dages mellemrum og tjekker dem, men mens jeg er her, er det mig.

Her til aften gik vi en tur hen til grænseovergangen, hvor folk hele tiden ankommer fra Ukraine – med og uden dyr. Der er folk fra hele Europa klar med mad, vand, slik og små pakker med fx shampoo og deodorant og meget andet.

Det er virkelig en situation, der på mange måder gør stort indtryk.

Idéen til indsamlingen:
Hele projektet Ukraine er jo startet op på en kedelig baggrund, nemlig at Rusland beslutter sig for at invadere Ukraine!

Vi følger, lige som mange andre, krigens udvikling, og i slutningen af februar måned blev bestyrelsen enige om at starte en indsamling til dyrene i Ukraine. Indsamlingstilladelse for 2022 var allerede i hus, så det var bare at få lagt lidt omtale af vores indsamling på hjemmesiden og Facebook.

Mogens i Go’ Morgen Danmark:
Torsdagen efter indsamlingen start, fik vi   en henvendelse fra en journalist fra Go’ Morgen Danmark, som spurgte, om vi ville fortælle lidt om forholdene for de ukrainske dyr.

Vores formand, Mogens Hansen, blev interviewet og pludselig var indsamlingen og de ukrainske dyr i fokus. Opbakningen til vores indsamling har været overvældende og vi har fået flere donationer end vi først havde forudset.

2nd Paw:
Vi fik hurtigt en større donation på kr. 10.000,- fra 2nd Paw, som er en non-profit genbrugsbutik for hunde i København. Den er drevet af 100% frivillig arbejdskraft og al overskud går til et godt formål. De sender donationer af sted hver 3. måned. Men da det kun var 2 måneder siden, at de sidst havde sendt penge afsted, så besluttede de sig for, at tømme sparegrisen og støvsuge kontoen, for denne sag syntes de, var for vigtig til at lade vente på sig –  Stort tak til 2nd Paw for den flotte donation!

Badge - UkrainePharmaService I/S:
Der gik ikke mange dage, så blev vi kontaktet af PharmaService I/S, som gerne vil producere et badge, som viser at man støtter dyrene i Ukraine. PharmaService I/S har sammen med sponsorer som Ceva, Boehringer Ingelheim, Virbac og Salfarm fået produceret 2000 badges, som sælges for kr. 50,- på apoteker og dyrlægeklinikker. PharmaService og deres sponsorer vil lægge kr. 85,- oven i. Det betyder, at hvert badge vil indbringe kr. 135,-. til vores indsamling. PharmaService og deres sponsorer regner med kunne sende mindst kr. 270.000,- til vores indsamling.

Stor tak til Pharmaservice I/S  for den flotte donation og for et godt samarbejde!

Status på indsamlingen, som fortsætter:
Da vi startede indsamlingen op, satte vi en tidsbegrænsning på – indsamlingen skulle løbe frem til søndag d. 13. marts 2022. I dag gør vi status over hvor mange penge vi har fået indsamlet, og det er blevet til hele kr. 400.764,31.

Vores fornemmelse er dog, at der vil være interesse for at hjælpe Ukraines dyr i tiden frem, og derfor lader vi indsamlingen fortsætte på ubestemt tid. 

Hvad skal pengene bruges til?:
Mens indsamlingen har været i gang, har vores ene bestyrelsesmedlem og dyrlæge Anne samlet data sammen om ukrainske NGO’er, som kunne have brug for vores hjælp. Hun har også kigget på NGO’er i nabolandene, da disse har været yderst hjælpsomme både med at modtage dyr, men også med at sørge for forsyninger til dyrene ind i Ukraine.

Vi arbejder på højtryk for at få sende penge afsted til NGO’erne. Inden overførsel af pengene, har vi brug for bekræftelse fra NGO’erne, så vi ved, at de stadig har adgang til f.eks. deres normale bankkonto. NGO’erne har forståeligt nok virkelig meget at se til for tiden, og vi regner derfor ikke med svar fra dag til dag. 

Vi vil donere til både:

  • Shelters/organisationer i Ukraine (når vi er sikre på, at de har adgang til deres bankkonto – vi venter på svar fra et par stykker).
  • Shelters/organisationer i nabolandene, der kører forsyninger ind i Ukraine/evakuerer dyr/modtager evakuerede dyr.
  • Fremtiden! 

Tanker om fremtiden?
Da ingen p.t. ved hvornår invasionen af Ukraine stopper, er vi også begyndt at gøre os nogle tanker om, hvordan vi kan hjælpe de ukrainske dyr i fremtiden.

Vi vil gemme nogle af pengene til fremtidig hjælp til dyrene. Lige nu bliver der sendt ryger der rigtig mange penge og hjælp afsted fra organisationer over hele verden, men der kommer også til at være en “genopbygningsfase”, hvor der vil være brug for økonomisk bistand.

Fokusområder vil være at finde midler til:

  • indkøb af foder og medicin
  • vaccination mod rabies og parvovirus
  • anden sygdomsbehandling såsom skader m.v.
  • genopbygning af ødelagte shelters
  • udsendelse af frivillige
  • netværk som genskaber kontakt mellem ejer og dyr

Derfor vil Ukraines dyr være at finde på vores oversigt over projekter – også i fremtiden!

Udsendelse af dyrlæger og frivillige

Vi har fået en del forespørgsler om, hvorvidt vi vil sende dyrlæger og frivillige til Ukraine eller Ukraines nabolande for at hjælpe. Det vil vi gerne, men det skal koordineres og planlægges meget nøje hjemmefra.

Vi er igang med at opbygge kontakt til shelters i Rumænien og Polen, som allerede har etablerede klinikker, som hjælper dyrene fra Ukraine. Det er nemlig vigtigt for os, at der allerede er en etableret klinik dernede, hvor vi som minimum har adgang til medicin og basalt klinikudstyr – for vi vil ikke risikere at sende folk ned med viden og vilje til at hjælpe, for så at stå uden de rette redskaber til rent faktisk at kunne udrette noget.
Vi vil melde ud via vores hjemmeside og Facebook, når vi ved noget mere konkret.

I december sidste år sendte Foreningen Dyrlæger uden Grænser en donation afsted til Liberia Animal Welfare and Conservation Society (LAWCS), som er den eneste registrerede dyrevelfærdsorganisation i Liberia.

Vi har tidligere støttet LAWCS, som efterfølgende sendte en flot rapport (læs eventuelt mere her), og det er virkelig et imponerende stykke arbejde, de udfører! Derfor valgte vi at støtte dem igen, og de har derfor igen sendt en spændende rapport med masser af billeder.

Kø til registrering hos mobilklinikken.

Hjælp til 518 hunde – og katte!

Denne gang er donationen hovedsagligt gået til deres mobile dyreklinik, som sørger for dyrlægehjælp til dyr i afsides områder i Liberia – både neutralisationer, vaccinationer, ormebehandling, sårbehandling, behandling af skab, behandling af hvalpe med parvovirus, parasitkontrol og meget mere.

Hele 518 hunde og katte haft gavn af mobilklinikkens arbejde som følge af donationen!

Væskebehandling af hvalp med parvovirus.

Hvalp med øjenbetændelse.

Hund med voldsomt flåtangreb.

Der var flere folk, der tog deres kat med til mobilklinikken denne gang, hvilket er et stort fremskridt. I mange små landsbyer i Liberia har katte traditionelt været anset for at være hekse i forklædning, og der har derfor været meget negativ overtro forbundet med dem. LAWCS har derfor lagt vægt på at undervise skolebørn og andre interesserede i landsbyerne i, at katte ikke er hekse, men nogle skønne dyr, som man også skal tage sig af på samme niveau som f.eks. hunde.

Det er derfor rigtig dejligt at se, at flere og flere tager deres kat til dyrlægen, når der er mulighed for det – f.eks. når den mobile dyreklinik kommer til området.

Kattevaccination.

Fodring af gadedyr

Ud over de 518 dyr, der fik dyrlægehjælp fra mobilklinikken, har LAWCS haft fodret de gadedyr, der ligesom gadedyr i resten af verden har været påvirket af COVID-19 – blandt andet på grund af højere grad af fattigdom i lokalbefolkningen.

Fodring af gadehunde.

World Rabies Day

LAWCS er også en af de organisationer, der deltager i World Rabies Day (læs evt. mere her), og de har løbende sendt os opdateringer fra deres arbejde. I forbindelse med sidste års World Rabies Day (som blev afholdt over en hel måned hos LAWCS) fik de vaccineret over 500 hunde mod rabies – og der var speciel fokus på rabies i deres undervisning af skolebørn.

Vaccination ifm. World Rabies Day 2021.

LAWCS gør alt i alt et kæmpe arbejde for dyrene i Liberia, og da Liberia er et af de lande, hvor donationer VIRKELIG rækker langt, er Foreningen Dyrlæger uden Grænser glade for fortsat at kunne støtte deres dyrehjælpsarbejde i Liberia.