Vi er glade for og spændte på at kunne præsentere et nyt projekt i Algarveregionen i Portugal!
Vores ene bestyrelsesmedlem Anne er flyttet til Portugal, hvor hun er tovholder på et projekt, der vil gøre det lettere for gadedyrene i Algarve at få dyrlægehjælp, når de har brug for det. Den initielle støtte til projektet er doneret af Foreningen Dyrlæger uden Grænser, og det vil løbende evalueres, hvordan midlerne kan bruges bedst muligt.

Hendes første beretning fra Portugal handler om baggrunden for projektet og herunder en ganske særlig kat, Puto.

Anne fortæller…

Portugal er lidt anderledes end Danmark

Portugal er på mange måder anderledes end Danmark. De mest åbenlyse forskelle er de ting, man også ville opdage på en ferie – vejret, maden, sproget – men også dyrlægearbejdet har forskelle, jeg ikke nødvendigvis havde forventet.

Der er selvfølgelig nogle sygdomme, vi ser her, som kun sjældent ses i Danmark, men den forskel, der fylder mest i hverdagen, er det store antal gadekatte, som vi ser på klinikken. Der er flere forskellige organisationer i området, som sørger for, at så mange gadekatte som muligt (og gadehunde, men dem er der ikke lige så mange af) bliver neutraliseret, og det er oftest i dén forbindelse, vi på klinikken stifter bekendtskab med kattene. Der bliver også sørget for, at de vilde katte bliver fodret på forskellige foderstationer rundt omkring i Algarve, og der er bygget små læhuse, til når det regner eller blæser.

Der er altså kort sagt taget hånd om rigtig meget – men som ved så meget andet NGO-arbejde er der altid mere, man kan gøre.

algarve puto

Puto – en helt speciel gadekat

Puto

Inden jeg kommer ind på de mere praktiske ting omkring projektet, vil jeg gerne introducere en ganske særlig kat, som var med til at føre til beslutningen om at prøve at opstarte et projekt med dyrlægehjælp til gadedyrene i Algarve.

Puto blev fundet på gaden og indleveret på den klinik, jeg nu arbejder på, lige inden jeg startede. Han var den sødeste og kærligste kat, men hans hud og pels var fuldstændig ødelagt, fordi han kløede og slikkede sig så meget. Han havde også meget tynd afføring. Blandt personalet på klinikken er en dyrlægestuderende, Rita, som er på sit sidste år i uddannelsen, og derfor er i sit afsluttende externship ude i praksis. Hun forbarmede sig over den stakkels kløende kat, tog ham til sig og betalte for hans behandlinger. Det viste sig nemlig, at Puto ikke “bare” havde lopper eller skab, men faktisk led af foderallergi, hvilket resulterede i både hans kløe og hans dårlige mave. Og fordi han havde kløet og slikket sig så meget, havde han fået hudbetændelse på det meste af kroppen. Stakkels lille kat!

Hvis man nogensinde selv har haft en kat med allergi, ved man, at der ofte skal mange tjek, prøver og evaluering af hjemmebehandling til. Derfor har Puto været med på klinikken ad flere omgange, og det er gennem disse besøg, at jeg har fået hele hans historie fra Rita.

Efter flere måneder, som har inkluderet både behandling mod både hudparasitter, indvoldsorm, kløe og hudbetændelse ligner Puto nu en helt ny kat, men har stadig det samme kærlige sind. Et eksempel på hans godmodighed ses blandt andet, når han bliver vasket med medicinsk shampoo for at holde hans hudbetændelse nede – han nyder ikke selve badet, men finder sig i det, og han nyder bestemt den efterfølgende håndklædemassage!

Puto efter et bad

Der er flere Puto’er derude…

Puto er ikke den eneste gadekat, som har haft eller får brug for dyrlægehjælp.

Som beskrevet tidligere, er der organisationer, der sørger for neutralisation af gadekattene – og dette er enormt vigtigt for Foreningen Dyrlæger uden Grænser (læs eventuelt mere her) – men der er ikke ressourcer og frivillig arbejdskraft nok til at sørge for dyrlægehjælp til de dyr, der bliver syge eller kommer til skade. Og dette bringer mig til formålet med dette nye projekt: at sørge for dyrlægehjælp til de gadedyr, der ikke kan få hjælp via andre kanaler.

Vi får på klinikken hver uge opkald fra mennesker, der har observeret en gadekat (eller sjældnere en gadehund), der er syg eller kommet til skade. Det er ikke alle forbipasserende, hverken lokale eller turister, der har lyst eller råd til at betale for behandling af et dyr, der ikke er deres, men hvis de ved, at behandlingen bliver betalt, er langt de fleste heldigvis klar til at ofre tid på at sørge for at få dyret til en dyrlæge.

Puto til check – på billedet ser han allerede meget bedre ud, end da han blev indleveret, og til sidste tjek var hans hudproblemer i ansigtet også næsten væk!

Puto nyder livet i haven (billedkvaliteten er lidt dårlig, da det er et skærmbillede fra en video, hvor han fanger fluer).

The Nandi Charity Shop

Men! Jeg arbejder jo bare på en enkelt klinik, og vi får derfor kun en brøkdel af de opkald, der omhandler tilskadekomne gadedyr i Algarve. Derfor blev bestyrelsen i Foreningen Dyrlæger uden Grænser enige om, at det var en god ide at alliere sig med en af de organisationer, der allerede har kontakt til flere klinikker rundt omkring i regionen, samt er et “kendt navn” indenfor gadedyr i Algarve, og derfor får endnu flere opkald om tilskadekomne dyr.
Valget faldt på The Nandi Charity Shop, som er den ældste og bedst kendte gadedyrsorganisation i Algarve. De har ikke selv shelterfaciliteter, men betaler for neutralisationer af gadedyr, støtter forskellige shelters i regionen, sørger for foder til føromtalte kattefoderstationer og meget mere. Som bonus består deres bestyrelse af 100% frivillig arbejdskraft (ligesom vores), så vi ved, at de penge, der går til projekt “Dyrlægehjælp til gadedyr i Algarve” reelt går til dyrene.

Så i fremtiden, når Nandi får et opkald om et tilskadekomment gadedyr, vil det kunne blive behandlet hos en af de samarbejdende klinikker i området med økonomisk støtte fra Foreningen Dyrlæger uden Grænser. Hvis det er nødvendigt, kan dyret komme i pleje hjemme hos mig eller på den klinik, hvor jeg arbejder, indtil det er helt fit for fight; og jeg vil løbende evaluere med Nandi om, hvordan det hele kan køre så nemt som muligt.

Med Nandis hjælp og netværk håber jeg virkelig, at projektet kan gøre en forskel for gadedyrene i Algarve, og jeg glæder mig til at kunne fortælle om de forskellige dyr, der får hjælp gennem projektet!

Man kan læse mere om The Nandi Charity Shop her (NB: deres hjemmeside er ikke helt opdateret) og ellers bare glæde sig til opdateringer fra det solrige og katterige Portugal.

 

En af de mange gadekatte har fundet en god plads i solen

 

Vi har tidligere fortalt om det projekt, der ledes af KAT Centre Nepal, der gavner både de røde pandaer og gadehundene i Nepal – så hvis du ikke har fået læst første del, kan du med fordel kigge her, inden du læser videre.
Du kan også læse mere om projektet på KATs egen hjemmeside på engelsk her.

Vi har fået de første opdateringer fra projektet, og det er spændende læsning!

Projekt Røde Pandaer – november

En hurtig opdatering: grundet den voldsomme regn har vejene været ufremkommelige. De er dog snart tørre nok til at køre på igen, og vi regner med at kunne foretage de indledende research-besøg i slutningen af november.

Vores dyrlæge, som er medansvarlig på projektet, Dr Samir har haft travlt med at købe materialer og udstyr til at kunne indfange, neutralisere og vaccinere op til 500 hunde (vi er ikke helt sikre på, hvor mange vi kan regne med at finde i nationalpark-zonerne).

Da hele projektet er blevet lidt forsinket grundet de ufremkommelige veje, kommer projektet til at strække sig ind i vintermånederne. Derfor har vi også været nødt til at købe varmedunke og fem elektriske varmetæpper, så vi undgår hypothermi [for lav kropstemperatur, red.] af hundene efter operationerne, hvor de ikke selv kan sørge for varmeregulering.

pandaer

Nogle af de hunde i området, der har ejere – de løber oftest frit om dagen

Projekt Røde Pandaer – december

  • Vi har mødtes med styrelsen for nationalparkerne, og deres rangere har hjulpet os med at kortlægge de steder, hvor de røde pandaer og de fritlevende hundenes territorier overlapper.
  • Generelt er hundene her i bjergene større end gadehundene i Katmandu, men de fleste synes fredelige og selskabelige, og nogle har endda ejere, som kan indfange og håndtere dem.
  • Vi er igang med at informere lokalbefolkningen i nationalpark-områderne om projektet. Der er en smule modstand mod at få deres hunde neutraliseret, da nogle bruger hundene som vagthunde, og der er en generel tro på, at ikke-neutraliserede hunde er bedre vagthunde. De fleste kan dog se det fornuftige i projektet, og vi tror på, at vi nok skal nå i mål med grundig information og forklaringer.
  • Indtil videre har vi registreret cirka 180-185 hunde i nationalpark-områderne, som har hyppig kontakt med de røde pandaer. Der er yderligere registreret cirka 100 hunde i de omkringliggende landsbyer, som har mindre eller ukendt mængde kontakt med de røde pandaer.
  • Vi vil forsøge at neutralisere og vaccinere alle disse cirka 280 hunde. De hunde, hvis ejere er mod neutralisation, vil vi forsøge at overtale, blandt andet ved at forklare, hvordan neutralisation kan beskytte mod rabies, som jo er farligt for mennesker [læs evt. mere her, red.]. Ejerne skal ikke betale for vaccination eller neutralisation.
  • Hvis der mod forventning alligevel er nogle hunde, vi ikke får lov at neutralisere, vil vi stadig insistere på vaccination mod distemper og rabies.

Et eksempel på en af de større “bjerghunde”

  • Vi har kun set 1 hvalp med distemper [hundesyge, red.] i fuldt udbrud. Den havde tics og rystelser i alle muskelgrupper i kroppen, og blev desværre nødt til at blive aflivet. Der er formentlig andre hunde med distemper, men hvis de er ældre og stærkere, vil symptomerne ikke være så voldsomme.
  • Vi har endnu ikke registreret hunde i alle de omkringliggende landsbyer, da det ikke er alle landsbyer, hvor man kan køre til. Vi har registreret 22 voksne hunde i én af de små landsbyer, og der er yderligere 5 landsbyer indenfor mulig gåafstand. Det går ikke så hurtigt at få besøgt alle landsbyerne, da afstandene er store uden bil.
  • De kommende dage vil vi starte på vaccination og neutralisation af hundene. Vi planlægger at registrere hunde om morgenen og så begynde operationerne efter klokken 10 hver dag, da det stadig er meget koldt om natten, og Dr Samir siger, det er bedre for hundene at være bedøvede, når solen er kommet op, og det er blevet lidt varmere.
  • Rangerne fra nationalparken har planlagt at tage os med ind i nationalparken og kigge efter røde pandaer, så alle vores ansatte og frivillige forhåbentlig kan få set raske røde pandaer i det fri, og ikke kun syge individer.

Vi håber på at kunne se effekten af projektet i form af lavere dødelighed hos de røde pandaer i området fra omkring februar, da det er en meget koncentreret population, som rangerne overvåger nøje. Vi har desværre ikke mulighed for at teste alle hundene for distemper i denne omgang, men det kan måske tilføjes i fremtiden.

En rød panda, som blev indleveret til rangerne efter et hundeangreb – den er nu sluppet løs igen efter at være blevet tjekket for skader.

Cirka 5 millioner hunde og et ukendt antal millioner katte bor i Cambodja, heraf størstedelen i Cambodjas hovedstad Phnom Penh. Cambodja har en befolkning på cirka 16 millioner, hvilket betyder, at der i Cambodja er næsten 3 gange så mange hunde og over 4 gange så mange katte per indbygger, som der er i Danmark.
Mange af disse hunde og katte bor hos familier, der har svært ved at brødføde sig selv, og mange af dyrene bor på gaden.

Animal Rescue Cambodia (ARC) ligger i Phnom Penh. I efteråret 2021 blev de strammeste af COVID-restriktionerne i Phnom Penh løftet, og der er ikke umiddelbart udsigt til en fuld lockdown igen lige foreløbig. Al personalet hos ARC er blevet vaccineret mod COVID19 og nogle har allerede fået deres tredje stik. Alt dette betyder, at ARC igen kan udføre deres arbejde for fuld styrke med hovedfokus på at behandle syge og tilskadekomne gadedyr på deres klinik, ARC Centre. De kan desuden igen skrue op for antallet af operationer, og deres mål for 2022 er at få neutraliseret over 500 katte og over 2000 hunde. For at nå dette ambitiøse mål, har ARC ansat fire nye dyrlægeassistenter.

Foreningen Dyrlæger uden Grænser har tidligere med succes støttet videreuddannelse af dyrlægeassistenter hos ARC (læs mere her), og ARC ansøgte derfor FDUG om en donation til at kunne træne de fire nye dyrlægeassistenter i såkaldt HQHVSP [High Quality High Volume Spay and Neuter – på dansk ”hurtig og sikker neutralisation”, red.]. Donationen blev sendt afsted i slutningen af september 2021, og ARC har virkelig fået brugt pengene fornuftigt – hurtig og sikker neutralisation af gadedyr er en af grundpillerne i effektive ABC-programmer.
Læs eventuelt mere om ABC-programmer her.

Hvorfor er ekstra træning nødvendigt?

Dyrlægeuddannelsen på Royal University of Agriculture i Phnom Penh er en fireårig bacheloruddannelse. Man kan vælge at læse yderligere to år for at opnå en kandidatgrad, men det er langtfra alle, der vælger dette. Bachelordelen af uddannelsen fokuserer hovedsagligt på at diagnosticere og behandle landbrugsdyr, og undervisningen omhandlende mindre dyr som hunde og katte er ret mangelfuld.

Når ARC ansætter dyrlæger fra universitetet i Phnom Penh, bliver de derfor først ansat med titlen “dyrlægeassistent”. På ARC bliver de trænet i at diagnosticere og behandle hunde og katte, og de arbejder under opsyn af seniordyrlæger – både lokale og internationale – som oplærer dem i de nyeste og bedste metoder indenfor behandling, klinikprocedurer og operationer, samt hvordan de kan opsøge ny viden og blive ved med at udvikle sig i løbet af deres karriere.

Træning af fire nye dyrlægeassistenter

Med FDUGs donation kunne ARC træne deres fire nye dyrlægeassistenter – Ms. Laihouy, Ms. Makara, Ms. Pirun og Mr. Pov – i High Quality High Volume Spay and Neuter. Dette inkluderede oplæring i hele processen lige fra anæstesi, præ-operative undersøgelser og overvejelser, der kan have indflydelse på operationen, selve procedurerne (sterilisation og kastration af både hunde og katte), samt post-operativ overvågning og behandling.
Med disse fire nye par hænder i operationsstuerne er ARCs ambitiøse mål om et højt antal professionelle neutralisationer i 2022 kommet et skridt nærmere.

Andre nyheder fra ARC

Udover den succesfulde oplæring af Ms. Laihouy, Ms. Makara, Ms. Pirun og Mr. Pov, har ARC også arbejdet hårdt for at hjælpe gadedyrene i Phnom Penh i 2021 trods flere omgange med fuld lockdown.

Fra januar 2021 til november 2021 havde ARC:
• Neutraliseret og vaccineret 700 hunde og katte
• Vaccineret yderligere 1000 dyr med kernevacciner og rabiesvacciner
• Omplaceret 190 dyr til gode hjem
• Reddet 77 hunde fra at blive solgt til slagterier(!)
• Behandlet diverse lidelser hos cirka 650 hunde og katte, der holder til ved de lokale templer
• Fodret gadedyr med i alt 995 kg foder under de hårdeste lockdowns
• Undervist cirka 2100 lærere og 58000 elever med fokus på rabies, og hvordan det kan undgås
• Hjulpet 12 forskellige lokalsamfund med i alt cirka 4500 dyr med både dyrlægehjælp og undervisning i god dyrevelfærd
• Trænet 6 dyrlægeassistenter i HQHVSN

Animal Rescue Cambodia har endnu engang imponeret os her i Foreningen Dyrlæger uden Grænser – dyrene i Phnom Penh og de omkringliggende områder har virkelig brug for hjælp, og ARC leverer gang efter gang denne hjælp. Yderligere beskrivelser af ARCs fokusområder kan ses her.

Phnom