Foreningen Dyrlæger Uden Grænser (FDUG) har modtaget denne rapport fra ASPA i det nordlige Tanzania, en af vores nyere samarbejdspartnere.

Om ASPA

The Arusha Society for the Protection of Animals (ASPA) har siden 1997 arbejdet for at fremme dyrevelfærden i Arusha i det nordlige Tanzania. Vores arbejde omfatter så forskellige områder som dyrlægehjælp, undervisning og mobilisering af lokalbefolkningen og til politisk arbejde for bedre love om dyrevelfærd. Disse områder er ligeså vigtige i dag som i 1997, og der er stadig brug for mere – hvilket er formålet med vores organisation.

ASPA

Kø til vaccination ved Olasiti

FDUG har i august 2020 støttet ASPA i en kampagne, hvor der blev vaccineret hunde, og lokalbefolkningen blev undervist i faren ved rabies. På denne måde var støtten fra FDUG både med til at øge dyrevelfærden samt støtte vores forening i vores bestræbelser på at kontrollere rabies i området. Alle disse vaccinations- og undervisningsprogrammer fandt sted i Arusha-distrikter, og blev afsluttet under World Rabies Day med temaet “Stop rabies: Samarbejd, Vaccinér”.

Hundene ankom på mange forskellige måder

Nogle af de aktiviteter, der fandt sted under vaccinationsprogrammerne, havde til formål at skabe opmærksomhed hos et bredt spektrum af interessenter lige fra politikere, distriktsadministratorer, skolebørn, hyrdende folk og generelt den brede befolkning. Der var fokus på faren ved at få rabies fra uvaccinerede hunde, tabene forbundet med rabiestilfælde, hvordan man kan undgå sygdommen, hvad man skal gøre, hvis man bliver bidt af en hund og hvorfor det er vigtigt, at hunde regelmæssigt bliver vaccineret mod rabies. Ydermere blev hunde vaccineret og behandlet for eventuelle andre sygdomme.

Diana med en skoleklasse, der holder deres certifikater efter undervisning om rabies

Der blev taget flere værktøjer i brug for at sikre, at beskeden blev opfanget af dette brede spektrum af modtagere. Dette involverede udvikling af undervisningsmaterialer som for eksempel brochurer, plakater og kommunikation gennem diverse lokale og nationale medier som Azam TV og traditionel dans.

Vaccinationer

Monduli: Dr Frank vaccinerer Mr Mollelis kat

I alt blev 414 hunde og 15 katte vaccineret med hjælp fra distriktsveterinærer, ASPAs dyrlæger og dyrlægeassistenter, som også hjalp til. 257 hundeejere tog deres hund med for at blive vaccineret. Alle ejere af de ny-vaccinerede hunde og katte fik et certifikat. Det hele gik som smurt, og ingen blev skadet under kampagnerne. Denne type vaccination skal gentages efter et år.

Børn poserer med deres certifikater, efter de har fået deres hunde vaccineret

Sår

Næsten 15% af hundene havde sår, oftest bidsår fra slåskampe med andre hunde. Disse sår blev behandlet af vores dyrlæger. Få hunde havde også gamle sår fra at være bundet – de var dog alle sammen helet, og heldigvis var ingen af dem nye.

Andre tegn på sygdom

Nogle af hundene havde andre tegn på sygdom, som for eksempel strid pels, tåreflåd fra øjnene eller unormal afføring.

Tilstand – hunde

Score

Huld

305 ud af 414 hunde scorede “ideel”. Resten var “dårlig” eller “acceptabel”.

Sår

62 ud af 414 havde sår, hovedsagligt fra bid

Andre tegn på sygdom

21 ud af 414 havde andre tegn på sygdom, som for eksempel tåreflåd, strid pels, hoste, flåter eller diarre

Dr Linus og Dr Yohana med eleverne fra Emanyata Primary

ASPAs forventninger efter vaccination og uddannelse
  • Reduktion i antallet af sager med dyremishandling i Arusha
  • Reduktion i antallet af rabiestilfælde
  • Øget indsats fra de lokale myndigheder i at sørge for, at dyrevelfærdslove bliver overholdt
  • Øget opmærksomhed på dyrevelfærdslove blandt dyreejere, dyrlæger og andre interessenter, der arbejder med dyr i Arusha
  • Øgede/tilstrækkelige midler fra distriktsbudgetterne til at opretholde god dyrevelfærd og fremtidige rabiesvaccinationskampagner
Områder, der kan styrkes i fremtiden

Det er vigtigt med stærkt engagement fra nøglepersoner indenfor folkesundhed og dyrevelfærd. Derfor kan fremtidige interessenter for eksempel inkludere læger, skoler, colleges, lokale ledere, lokale NGO’er osv.

Lokale forretninger skal gives muligheden for at hjælpe til økonomisk eller praktisk. De kan for eksempel sponsorere hundevacciner, printe flyers og plakater eller sørge for forfriskninger til de frivillige.

Tak!

ASPA vil gerne takke følgende institutioner og personer, der hjalp til med at få kampagnen mod rabies op at køre:

  • Foreningen Dyrlæger Uden Grænser for økonomisk støtte
  • Arusha Livestock District Office for organisering, allokering af steder til vaccinationerne og for at hjælpe til med vaccinationerne
  • Distriktsledere for støtte og deltagelse
  • Hundeejere, skolebørn og den bredere befolkning for at dukke op og medbringe deres hunde til vaccination

Læs mere om ASPA på deres hjemmeside her.

Animals Lebanon og eksplosionerne i Beirut

D. 4. august eksploderede omkring 2750 tons ammoniumnitrat, som blev opbevaret ved Beirut havn i Libanon. De massive eksplosioner slog mere end 190 mennesker ihjel, sårede mere end 7000 og efterlod cirka 300.000 uden tag over hovedet. Dette er tallene for mennesker – der er ikke lavet nogle officielle tal for Beiruts dyr, men de er også i meget høj grad blevet påvirket af eksplosionen. Både gadedyrene og de dyr, som før havde et hjem, men nu måske har mistet deres ejer eller hus.

Animals Lebanon hjælper dyr i hele Libanon, men har efter eksplosionerne haft ekstremt travlt i Beirut.

Tiden efter eksplosionen i tal:
  • Over 800 mennesker har ringet om dyr i nød
  • 354 personer har meldt sig frivilligt til at finde, behandle og pleje nødstedte dyr
  • 316 dyr har fået dyrlægehjælp
  • 131 dyr er blevet taget i pleje i Animals Lebanons shelter
  • 125 dyr er har fundet deres ejer igen med Animals Lebanons hjælp
  • 7900 kilo mad er blevet fordelt til gadedyrene i området
  • 7800 timer – sidst de talte! – er blevet brugt i området

Fase 1 og fase 2

Alt dette hører stadig under første fase af Animals Lebanons hjælpearbejde i Beirut. Anden fase vil have fokus på de mere langsigtede løsninger for gadedyrene i Beirut, og bliver forhåbentlig igangsat i løbet af december, når der er kommet mere ro på det kaos, der stadig er efter eksplosionerne.

Foreningen Dyrlæger Uden Grænser blev kontaktet af et medlem, som opfordrede os til at støtte Animals Lebanon i denne ekstra svære tid i Beirut. Vi sætter stor pris på denne slags henvendelser, og leder altid efter inspiration til nye organisationer, der kan have brug for vores støtte.

Normalt støtter FDUG organisationer, der hovedsagligt arbejder med ABC-programmer, men det gælder ikke i ekstraordinære tilfælde som dette (ligesom der blev sendt penge afsted til dyreværnsorganisationer i Haiti efter det store jordskælv) – og vi har indgået en aftale med Animals Lebanon om, at når de når til anden fase, som blandt andet inkluderer neutralisation af både gadedyr og dyr med ejer, kan der blive sendt endnu en portion penge afsted.

Der kan ses en video fra Animals Lebanon om eksplosionerne her.

Vi søger en kasserer med hjertet på det rette sted

Har du erfaring med regnskab og kunne tænke dig at arbejde frivilligt som kasserer i en spændende forening, hvor vi alle brænder for at gøre en forskel for dyr i nød?
Foreningen Dyrlæger uden Grænser er en nonprofit og upolitisk dyreværnsorganisation. Vores formål er at organisere samt støtte gadedyrsprojekter i udlandet og dermed forbedre vilkårene for de mange gadedyr rundt om i verden.
Vi yder økonomisk støtte til lokale organisationer der udfører ABC programmer (Animal Birth Control) på hunde og katte. ABC programmerne fører til en mere kontrolleret bestand af sunde gadehunde og -katte.
Vi støtter også projekter, der kan skabe større forståelse og øget respekt for gadedyrene – se mere om vores projekter her eller på vores Facebookprofil her.
kasserer
Opgaverne for en kasserer består i:
▪ Bogføring og ordne bilag
▪ Betaling af regninger og udbetaling til projekter.
▪ Ajourføring af medlemslister og donationslister.
▪ Udarbejdelse af årsregnskab, samt aflevering af dette til revisor.
▪ Indberetninger til Nets/Betalingsservice.
▪ Udskrivning af fakturaer på firmamedlemskaber.
Til gengæld kan vi tilbyde vores nye kasserer følgende:
▪ Frie og selvstændige arbejdsforhold med masser af indflydelse.
▪ At blive en del af en organisation bestående af frivillige ildsjæle.
▪ Mulighed for at føre dine ideer ud i livet.
▪ At blive en del af en bestyrelse som har et hyggeligt og varmt samvær.
Din profil:
▪ Du kan lide at arbejde med tal og har kendskab til foreningsøkonomi.
▪ Du har er pligtopfyldende og ansvarsfuld.
▪ Har et godt humør.
▪ Du er samarbejdsvillig og imødekommende.
Er du interesseret i arbejde med regnskab og har lyst til at være en del af et team af frivillige ildsjæle, der arbejder på at gøre en forskel, vil vi meget gerne høre fra dig.
Som kasserer skal du beregne ca. fem til seks timer ulønnet arbejde om måneden og deltage i  4 – 5 årlige møder med resten af bestyrelsen. Møderne foregår i Københavns området, og derfor er det hensigtsmæssigt at du bor i Københavns området.
Har ovennævnte vagt din interesse, så kan du kontakte os på mail info@fdug.dk  for at høre mere om stillingen.
Vi glæder os meget til at høre fra dig!
De bedste hilsner
Bestyrelsen i Foreningen Dyrlæger uden Grænser
kasserer
kasserer