I år er det 13. gang, at World Rabies Day markeres på verdensplan. Denne dag markeres nemlig hvert år d. 28. September, for at øge bevidstheden om forebyggelse af rabies, og for at være med til at udrydde denne forfærdelige sygdom.

28. september markerer også årsdagen for Louis Pasteurs død, den franske kemiker og mikrobiolog, der udviklede den første rabiesvaccine.

Vaccinering af hunde i udsatte områder, er det vigtigste redskab til at udrydde rabies og dermed forhindre dødsfald blandt mennesker. Derfor er det så vigtigt at skabe opmærksomhed på denne årlige markering, så vi kan få udryddet rabies på verdensplan.

Vi har, igen i år, valgt at støtte World Rabies dag, og har sendt 10.000 kr. af sted for at støtte op omkring dette fantastiske initiativ. Pengene er igen i år sendt afsted til https://rabiesalliance.org

Kære allesammen.

Siden jeg skrev sidst har der, Gud være lovet, ikke nogen der har afleveret hunde her hos mig…….det var ellers tæt på idet en kvinde ringede omkring 3 tæver med hvalpe – 18 hvalpe i alt – og om jeg kunne hente dem eller gøre noget???? Hun havde kontaktet vores landbrugs-ministerium, SENASA som sagde at de ikke kunne gøre noget, men henviste til mig. Konen fortalte at disse tæver tilhørte en gruppe af hunde som engang havde familie, men blev sat på gaden, og nu var blevet vildhunde, dvs. at de ikke blev fodret af nogen bortset fra hende en gang imellem, men søgte føde blandt de mange grise- og hønsestalde som vi har i området. Hun var bange for deres og hvalpenes sikkerhed for de dræbte og spiste smågrise ligeså høns og kyllinger….. dør en hund det her, jah så bliver den normalt forgiftet. Jeg aftalte med hende at hun skulle prøve at få fat på tæver og hvalpe, ringe til mig og så ville jeg hitte en dyrlæge og sterilisere mødre og hvalpe, i mellemtiden skulle de jo have noget at spise, så jeg afleverede foder og ormemidler så de var istand til at overleve indtil vi kunne finde en løsning.

Løsningen kom fra uventet side og bestemt ikke noget jeg brød mig om !!!!! Hun havde sat hvalpene til adoption på FB og der kom en mand der påstod at han havde en stor finca (farm) og havde plads til alle de 3 mødre og 18 hvalpe !!!!! Det er jo fint nok, hvis det ville være sandt, MEN det er det næppe, hendes datter afleverede alle tæver og hvalpe til denne mand som ikke på noget tidspunkt identificerede sig med navn eller telefonnummer. En af tæverne kunne de ikke indfange samt et enkelt hvalp og det var måske deres redning for når folk tager en hel flok hunde, så er det som regel i forbindelse med enten videresalg af hvalpe eller at alle ender som træning/byttedyr for kamphunde som desværre er eksisterende i stor stil her, omend illegalt. Jeg ved at jeg burde kontakte hende igen for at høre om nye tilfælde af gadehunde hvor hun bor, men jeg ved at jeg bliver vred og det er noget folk her ikke forstår når det gælder dyr.

Om en 14 dages tid er der igen kastrationsrunde i vores lille landsby, Jaris, og jeg vil se hvordan jeg kan få skrabet penge sammen til at betale for disse og andre hunde som er uden ejere eller med ejere af små midler som nærmest lige har til dem selv og deres unger.

Alt for i dag, jeg har masser at berette om og også en del der ikke er så trist MEN det er nu en del af min hverdag og jeg lover jer, jeg ville gerne være foruden men så er glæden jo kæmpe når det lykkes og det gør det jo også indimellem.

Knuser til alle herfra Costa Rica
Hunde-lise som jeg bliver kaldt

Foreningen Dyrlæger uden Grænser har fået lavet en film til brug for skoleelever!

Vi har nu fået færdiggjort en film til brug i skolerne, således at man kan se forskellen på at have hund i Danmark og i Indien.

I filmen fortæller dyrlæge Mogens Hansen fra Nordkystens Dyrehospital om den store forskel på at have hund i Danmark og i Indien.

Vi følger en dansk pige, Vivian, og en indisk dreng, Satish i deres dagligdag med deres hunde. I filmen gøres også opmærksom på den farlige sygdom rabies, som årligt er årsag til mange dødsfald i hele verden, især Indien, hvor specielt mange børn dør.

Filmen er beregnet på at skulle bruges i de danske skoler, hvor selve filmen følges op med spørgsmål samt diskussioner omkring emnerne i filmen.

Vi er stolte af at kunne tilbyde denne film, som er produceret af fotograf Simon Mikkelsen, dyrlæge Mogens Hansen og Foreningen Dyrlæger uden Grænser og finanseret af C.C Klestrup’s og hustru’s Mindelegat.

Man kan se filmen og mere om hvordan filmen kan bruges i undervisningen her.

Animal Rescue på Kos

I August 2019 rejste Lars og Helene, begge bestyrelsesmedlemmer i Foreningen Dyrlæger uden Grænser, til Kos for at holde sommerferie. På hotellet de boede, var der en hunkat med hendes 5 killinger. De gik og tiggede mad ved bordene i restauranten. Tjenerne virkede søde og rare, og de jog ikke kattene væk, men accepterede at gæsterne fodrede kattene. 

Katte på KosMen når man ved hvor mange uønsket katte det kan medføre, at have 6 katte gående, uden at man får dem neutraliseret, så bliver man helt trist. Derfor besluttede de sig for, at tage en snak med hotelejerne for at høre, om ikke de kunne tænke sig, at kattene blev neutraliseret og genudsat på hotellet. 

Hotelejeren var meget positiv og fortalte, de havde et sted på hotellet, hvor de havde sat en stor transportkasse ud til kattene med et tæppe i, og at deres tilsynsmand fodrede kattene, når sæsonen var slut, så det viste sig, at de var meget positive stemt for forslaget. 

Lars tog kontakt til den lokale dyreværnsorganisation Animal Rescue Kos og spurgte, om ikke de ville komme ned på hotellet og kigge på kattene. De blev glade for at høre fra Lars, for de vidste faktisk godt, at der var en sort kat i området som ikke var blevet neutraliseret. Det viste sig nemlig, at hunkatten var ud af et kuld killinger fra sidste år, som blev født på nabohotellet. De havde været ude og indfange alle kattene sidste år, men lige præcis denne hunkat var sluppet fra dem, og nu havde hun så tilsyneladende fået et kuld killinger på dette hotel. 

Susan fra ARK og Lars fra FDUGSusan fra ARK ankom til hotellet dagen efter og de viste hende, hvor den lille familie boede. Hun lovede at de ville få kattene indfanget og genudsat på hotellet efterfølgende. 

Da Lars og Helene igen var hjemme i Danmark, afholdte Foreningen Dyrlæger uden Grænser bestyrelsesmøde, og de præsenterede projektet for den øvrige bestyrelse, og der var enighed om, at der skulle sendes en donation afsted til  ARK på 10.000 kr. til et neutraliseringsprojekt. 

Animal Rescue Kos er en registreret velgørenhedsorganisation, der udelukkende drives af frivillige  kræfter og er derfor 100% afhængige af donationer fra private samt støtte fra andre samarbejdspartner.  

De driver et internat, hvorfra de behandler og neutraliserer gadehundene og kattene ved hjælp fra en lokal dyrlæge på øen. De finder nye hjem til hundene, da de ikke kan klare sig på gaden, og kattene bliver genudsat i det område hvor de er indfanget i. Derefter sørger de for, at kattene bliver fodret og tilset. 

Endnu en kat på KosDe har indset, at de bliver nød til at tilbyde folk med lav indkomst at neutralisere deres privatejede hunde gratis eller til meget lav pris, da private mennesker ofte har deres hunde løbende løs på øen og det er dem som parrer sig med gadehundene eller andre privatejede hunde. Disse hvalpe ender ofte med at blive smidt på gaden, da de ikke har råd til at beholde dem, eller er i stand til at finde nye hjem til dem.  

Situationen med kattene på øen er forfærdelig, da omkring 30.000 af dem for det meste ikke er neutraliseret og dermed fortsat kan formere sig.  Mange af disse katte er meget syge med katte influenza osv. Animal Rescue Kos er kun i stand til at indfange et lille antal syge og sårede katte til behandling og efterbehandling. Al deres tid og midler går til at neutralisere dyrene og dermed nedbringe antallet af gadekatte på øen. Siden organisationen startede har de løbende øget antallet at neutraliserede katte og alene i år har de  formået at neutralisere hele 665 katte, hvilket ligger tæt på antallet sidste år. De håber på, at de i år vil være i stand til at neutralisere over 1.000 katte. Deres eneste forhindring er dog økonomiske midler til at udføre dette fantastiske ABC program. Derfor har vi, i Foreningen Dyrlæger uden Grænser, besluttet os for at indgå et samarbejde med Animal Rescue Kos, for at støtte den forsat fine vækst i antallet af neutraliserede katte.

I de mindre landsbyer, hvor de regelmæssigt kastrerer og har gjort det i årevis, ser de en kæmpe forskel. Lokalbefolkningen er blevet meget mere tolerante over for kattene. De fodre dem og kontakter Animal Rescue Kos, når de ser en kat eller hund, der har brug for hjælp. Dette er en meget positiv udvikling og en enorm forbedring af  forholdene generelt. De kan også se at forgiftning af dyrene er blevet reduceret, hvilket skete langt hyppigere tilbage i tiden. 

Men det er vigtigt, at de frivillige vender tilbage til disse områder efter nogle få måneder for at indgange nytilkomne katte eller dem som undslap sidste gang de var ude i området. Tæt opfølgning er vigtigt for fortsat at kunne holde bestanden af kattene nede, ellers er deres kræfter spildte og bestanden vil hurtigt bliver forøget. Så det er et kontinuerlig arbejde der skal udføres,  for at man forsat kan bevare den positive udvikling på Kos.