Da vi var i Dharamsala i 2001 og havde hundeprojekt, kunne man ikke undgå at komme i kontakt med den lokale ”hundemor”.

Hundedame-i-Dharamsala-500En ældre tibetansk dame, krumrygget, rynket og med få fungerende tænder, havde i sit fattige hjem ca. 40 hunde, som hun passede dag og nat. Langt det meste af hendes dag gik med at gå rundt til handlende og private i bjergområdet for at samle lidt mad ind til alle hundene.

I forvejen er tibetanerne i området nogle af verdens mest fattige mennesker, samtidig med at sygdomme som tuberkulose og andre infektionssygdomme er meget udbredte. Arbejdsløsheden er stor, og derfor er menneskene i området meget afhængige af hjælp og donationer udefra.

Og vores ”hundemor” var ingen undtagelse. Men selvom hun ingenting havde, så gav hun stadig alt til sine hunde og var fantastisk lykkelig over, at hun kunne hjælpe sine hunde.

Hunde-til-opvågning-500Selvfølgelig var hun en fast gæst hos os, mens vi var der. Når vi havde hendes hunde til behandling og operation, så fulgte hun dem ængsteligt under hele proceduren. Ofte gestikulerede hun vildt og talte hurtigt til os på tibetansk, når der var noget, som hun var nervøs for. Vi forstod jo ikke meget af hendes tale, men vi havde da nogle tibetanske hjælpere, som kunne oversætte til engelsk.

Efter operationerne sad hun med hundene på skødet og kærtegnede dem, til de var vågne. Derefter gik hun hjem med dem, en gåtur på ca. 1 time på bjergveje, før hun var hjemme igen.

Sidste gang, at jeg så hende, var på mit besøg for 7 år siden, hvor jeg fik at vide, at hun havde så meget gigt i hænderne, at hun havde svært ved at samle alt maden sammen til hundene. Derfor havde lokalbefolkningen slået sig sammen om at hjælpe hende, og leverede maden direkte til hende.

Jeg ved ikke, om hun stadig lever, men mennesker som hende burde have lov at leve evigt. Og hvis ikke, så blive ophøjet til Buddha stadiet efter sin død.

Mvh.

Mogens

workshop-5-16-1Den 21. maj 2016 – en herlig sommerdag – samlede bestyrelsen til den årlige workshop-dag. Mange ting blev vendt, og de nye medlemmer/suppleanter i bestyrelsen fik også mulighed for at gøre sig bekendt med bestyrelsens hidtidige arbejde.

Der kom dog også konkrete beslutninger ud af vores dagsmøde – f.eks at der sendes kr. 15.000,- til TAWESO i Tanzania, og kr. 10.000,- til Lise i Costa Rica. Begge steder kæmper for gadedyrene med hver sine udfordringer som oversvømmelse og fattigdom.

workshop-5-16-3Vi fik også gennemgået vores plan om en hundemarch i efteråret, en hundemarch som også skal markere vores 10 års jubilæum i Dyrene SOS.

Hundemarchen finder sted lørdag den 27. august 2016, kl. 1100-1400 i Naturcenter Herstedhøje, Herstedhøje Allé 1, 2620 Albertslund.

Der er stadig en masse ting, som skal arrangeres og aftales, men sæt kryds i kalenderen ved datoen, hvis du gerne vil gå en tur med din firbenede ven for en god sag!

Workshoppen sluttede med uddeling af en del opgaver, hvoraf de fleste gerne skal gennemgås i forbindelse med vores bestyrelsesmøde i juni måned.

For en uges tid siden ringede Candy til mig og fortalte at Susy gik rundt og var ophovnet fra hals og opefter. Vi snakkede frem og tilbage, hvad kunne være grunden ??

Lise-maj-16-1Candy sagde at hun jo havde undersøgt for slange-bid, hvor der omkring opsvulmningen normalt vil bløde, og kigger man godt efter, vil man se de små eller store huller hvor slangen har bidt. Vi talte om skorpion-stik og de store hvepse vi har her, hvor folk med den mindste allergi overfor disse bliver indlagt på hospital efter at være stukket.

Nuvel, Susy så ikke ud til at have store smerter, hun spiste, om end kun lidt, drak vand, tissede uden blod med normal farve og hendes afføring var normalt formeret og uden blod det er jo alle gode tegn, så jeg sendte Candy penge til dexametasona som hjælper mod hævelse plus antibiotika og hvis dette ikke hjalp, ville jeg sende hende til ”onkel doktor” med Susy.

Lise-maj-16-3Lise-maj-16-2Efter et par dage vaskede Candy hunden og så nu to små, bitte bid af en slange, sikkert en af dem vi har her som bider kvæg og som hedder ”bejuquilla” og hvor farmerne skærer et snit omkring såret/hævelsen med en kniv og presser puds ud og så er den potte i øvrigt ude. Candy gjorde det samme (dog uden kniv, såret sprang op ad sig selv ) og Susy er ok nu, såret vaskes hver dag og om kort tid vil huden heles op.

Knus

Lise i Costa Rica

Lise-mar-16-17Candy, som er foster-familie for tæven Susy med 5 hvalpe som jeg hentede fra gaden og bragte til hende, har sendt mig et par billeder af dem.

Alle 6 er vaccinerede, tæven blev opereret for en 4 ugers tid siden sammen med 4 katte og igår blev de 3 hvalpe-tæver steriliseret samt een af hannerne idet den anden han stadig havde een testikkel i bugen. Som jeg har skrevet før,  jeg betaler ikke for hanner, men dyrlægen donerede selv for den ene han, hvilket jo var pænt gjort.

Lise-mar-16-19Alle hvalpene har fundet nye familier, og kommer ud til gode, blivende hjem, så nu skal vi bare have fundet et hjem til moren.

Jeg ved ikke hvordan man gør i DK med en foster-familie som passer moder og hvalpe, men her er det sådan at jeg betaler for foder, mælk, vitaminpiller og ekstra calcium til moderen, så hun ikke går i kalk-chok med mange hvalpe, orme-middel, vaccine til alle og sterilisation af tæverne, når de er gamle nok.

Foster-familien passer og socialiserer mor og hvalpe og hjælper med at få dem placeret i gode hjem, når tiden er inde. De bedste hjem er dem med lidt af hvert mht. hvad en lille hvalp kan komme ud for, katte, høns, kvæg, geder, andre hunde og helst med børn i alle aldre, de lidt større lærer de små, hvordan man omgåes dyrene, der skal helst også være en del ”larm” i form af musik, fjernsyn etc. og det er costaricaneren bare GOD til !!! De fleste her bor tæt på hinanden og alle har deres favorit mht. larm….alle skruer op for at overdøve naboen!! Gud være lovet at vi bor ude på Herrens mark….

Knus
Lise