Af Lise fra Costa Rica

Kære alle sammen

Så er det igen tid til “en sang fra de varme lande”, jeg har haft meget at lave men i øjeblikket (touch wood) er der lidt ro, så længe det varer!!!!!

Nå, det varede ikke længe, fik lige skrevet det og så ringer der en dame med en syg hankat som blev opereret i Acosta den 4. juli 2009. Det er en inde kat og den tisser blod!!! Jeg spurgte om forskellige ting, og hun fortæller, at det er som om den vil tisse men der kommer ikke noget, det kan jo være flere ting men nok mest sandsynligt en urinvejsinfektion eller blære, måske har den sten i systemet men hvor om alting er, sendte jeg hende til dyrlægen , som er ligeså meget dyrlæge som jeg, ingen uddannelse men med erfaring.

Hun sagde, at hun ikke kunne gå i dag fordi der er byfest og alt er lukket, men at hun i morgen ville bede “nogen” om at hente medicin hvortil jeg svarede “No, No , Mamita (lillemor på dansk), De tager katten med til dyrlægen og IKKE i en sæk, hvor den ikke kan ånde”. Heldigvis har hun et form for bur og det ville hun så gøre.

Jeg spurgte om missen spiste og drak og det gjorde den, så jeg sagde ok, så dør den ikke inden i morgen!!!!! Det lyder groft, men hvis jeg ikke gør sådan, så sker der ikke noget!!! Jeg mener, hvis min kat tisser blod, så tager jeg den til dyrlægen med det samme, her venter man en rum tid, håber på at nok går over af sig selv, ofte gør det, men resultatet er ofte, at de venter for længe og dyrlægen kan ikke længere behandle, det nu, og så hedder det sig bagefter, at dyrlægen ikke “er god nok”……

Apropos dyrlæge, så fortalte man mig, at en hanhund, en af mine hvalpe, som er blevet adopteret at Maritos Far, blødte i strømme ud ad næsen, den kunne knap trække vejret gennem næsen og der lå en hel blodpøl, af helt frisk blod.. Marito kommer kl. 0700, ordner burene og fodrer i re-habben og dogrun og efter det, sendte jeg ham til min dyrlæge, Claudio i San Jose for at se, hvad der var galt.

Når en hund bløder ud ad næsen, kan det enten være fordi den har fået et slag, spark, er blevet påkørt eller er faldet på næsen etc. og da denne hund, for ca. 6 måneder siden havde det samme, også var hos Claudio, der konstaterede at hunden havde fået et slag og havde brækket næsen, jah så var det jo en stor sandsynlighed for, at det samme var sket fordi den jager kvæg og bliver sparket.

Men alligevel tænkte jeg, at det kunne være erhligia, denne blødersygdom som giver indre blødninger, overført af tæger, så jeg fik fat på Claudio og sagde at Marito var på vej med hunden, og at jeg ville overtage regningen. Claudio lød anderledes end normalt, lidt sur eller bekymret, sagde til mig at han ikke ville være der men at hans assistent, Danny, var der og at han ville ringe til ham.

Jeg ringede så til sekretæren og sagde det samme, og det viste sig rent faktisk, at jeg havde ret i min første antagelse, Tarzan, hedder hunden, har erhligia, og det blev fastslået efter et kit-check samt hemogram, og nu er den på antibiotika, doxiciclina, en større dosis og i længere tid for sygdommen dvs. tægerne har muteret og den almindelige dosis i kortere tid, hjælper ikke længere.

Nuvel, heldigvis er det en “ur-hund” og derfor har den et stærkere immunforsvar, det ser anderledes ud for racehunde, de doer som regel, når sygdommen er så fremskreden at de bløder ud af øjne og næse.

Tarzan, spiser, har det godt , løber rundt og leger så faderen slap med skrækken, moderen også, for dør der en hund af deres, så spiser og taler faderen ikke i 10 dage, så trist bliver han. Regningen hos dyrlægen blev 53000.00 colones, familien fik chocket….man skal tænke på, at Marito tjener 50000.00 colones for 50 timers arbejde om ugen!!! Maria, hans søster, gav 10000,00 colones, hun er fosterfamilie for MUKI og det er det hun får pr. måned for at passe ham, resten af familien, vil arbejde skylden af, her på farmen, jeg selv deltager med 10000.00 colones, trækker ikke Marito i løn og har givet bil og benzin til San Jose.

Rosa ringede, naturligvis en søndag morgen, og fortalte at MAXI, som hun har fra mig, var kommet hjem om morgenen med et øje hængende ud af øjenhulen og hvad spurgte hvad hun nu skulle gøre. Det er dyrlægearbejde og jeg sagde, at hun skulle kontakte Diego og høre, om han kunne komme og tilse hunden. Hun sagde, at det ville hun gøre men hvem skulle betale ham, for hun har ingen penge!!!!. Det ved jeg passer og selvom jeg har tilbudt, at hun kan hente lidt foder til ham ind i mellem hos den lokale købmand, har hun aldrig gjort det, så der hjælper hun jo mig, og så hjælper jeg jo naturligvis også hende, dvs. hunden i første omgang.

Diego kom og hentede ham, opererede øjet, som han mistede. Skal man operere for at beholde øjet dvs. synet, så skal det praktisk taget gores med det samme, i hvert fald inden for et par timer. Jeg ringede til Rosa og spurgte til hunden, den havde det godt og jeg sagde at hun skulle kontakte Diego igen, så han kunne pille stingene ud, jeg har alt til det også, den rigtige stumpe, runde saks, en pincet, der lukkes sammen med et specielt greb etc. men MAXI er en stor hund og stærk og vil bestemt ikke ligge stille mens jeg klipper, og så kan jeg skade ham, Diego har bestemt givet ham noget beroligende medicin, en form for pre-anæstesi, så han ligger lidt stille, øjet er jo et sensibelt område og bisserne er tæt på!!!!

Mens jeg sidder og skriver, ringer der en dame og spørger, hvad hun skal gøre, for hendes lille pincher, som blev opereret sidst i Puriscal, havde små blister med pus over det hele!!!. Jeg spurgte naturligvis, hvad er “over det hele”, har den disse omkring operations-arret??? på maven??? øjne etc. og det viser sig, at den har det på bagparten, fra halen og nogle centimeter op ad ryggen.

En “dyrlæge” har givet tæven noget antibiotika og noget prednisolon men det har ikke hjulpet, så nu ville hun høre, om jeg ville komme og tilse hunden???. Det vil jeg ikke, der findes en “rigtig” dyrlæge i Puriscal, og ham har jeg sendt hende hen til. Havde det været i sidste uge, hvor han havde fri, ville jeg være taget afsted med min medicinboks, undersøgt hunden og ringet til Claudio for at høre hvad han mente jeg skulle give og i hvilket mål.

Claudio er den venlige sjæl, der bare altid tager mine opringninger uanset hvad han laver, opererer etc. Han er en af de få mænd, de kan gøre TO ting på samme tid…hihi…ok, ok, undskyld til jer mænner!!!

Så ringede Allan, kl 22.15 om aftenen, hev mig ud af min sofasøvn, jeg snorksover hver aften på det tidspunkt. Allan undskyldte det sene tidspunkt men var lige kommet fra arbejde, og han havde to problemer, en Pekingesertæve, lidt ældre gik rundt på gaden med en byld under bugen, hun gik lidt, lagde sig osv. var ligesom udmattet og havde besvær med at spise det han gav hende.

Den lille var blevet en gadehund, hun havde oprindeligt et hjem men manden dampede af til USA, konen fandt en anden og han kunne ikke lide hunde, og så blev hun sat på gaden. Den lille gik så der på gaden og hun så syg ud. Folk kyste hende væk med koste etc. for at hun ikke skulle smitte deres egne hunde, men Allan syntes det var så synd for hende, hun lå i kloakken og var våd og stank, og spurgte han mig, hvad han skulle gøre.

Allan har transportmuligheder, så jeg sendte ham til dyrlægen i Puriscal, så han kunne checke hende. Jeg fortalte ham, at det kunne være at det var nødvendigt at aflive hende, men hvis ikke, om han så ville tage hende og jeg ville hjælpe med foder og ormemidler, og det ville han gerne. Det viste sig, at hun havde en kæmpe levertumor, og hun blev skånet for mere smerte – hun blev aflivet!!! Det er vel den bedste “medicin” man kan give når situationen er således.

Hans andet problem var, at en af hans hunde var blevet kørt over og havde brækket et bagben. Hans lille datter kom grædende hjem og sagde, at føreren af bilen slet ikke havde prøvet på at undgå påkørslen og det er ikke unormalt her, desværre. Well, han ville købe noget antibiotika og spurgte om jeg kunne hjælpe med forbindinger, creme til heling, et par træ-ispinde til at fastholde og støtte benet osv. Jeg sendte Marito hen til ham med de ting han skulle bruge, og da jeg ikke har hørt noget siden, går jeg ud fra, at hunden har det ok igen …ellers ringer han igen, helt sikkert.

En amerikansk bekendt ringede og sagde “Lisa, vi har lige reddet en hund!!!!” OK, sagde jeg, det var da godt at høre men tænk jer, et amerikans ægtepar gik en tur ved floden og så en hvid fodersæk bevæge sig!!! De nærmede sig , åbnede sækken ved bredden og deri lå en hund!!!! Disse sække er vandtætte af hensyn til foderet og duderne må vide, hvor lang tid hunden har ligget i den. Dem der har smidt hunden i floden, har måttet ønske at den druknede, men den flød bare ovenpå og hunden ville være død af iltmangel på et eller andet tidspunkt!!!! Altså, man skal vist høre meget før ørerne falder af!!!! Frygteligt, siger jeg bare. Nå, min amerikanske bekendt har taget hunden til sig, den har det fint nu.

Jeg har masser af samme skuffe, folk der ringer og spørger om jeg kan hente gadehunde, i går ringede en indianerkvinde og ville høre om jeg kunne hjælpe med foder, til hendes 6 hunde, taget fra gaden. En gut ved navn Juan, som jeg mødte i Puriscal sagde til mig: ”hvad skal jeg gøre, jeg tjener ikke nok til at fodre de ti hunde jeg har samlet op fra gaden og sådan er det bare hele vejen igennem…. Jeg er ved at blive vanvittig, for jeg kan heller ikke hjælpe, jeg bruger allerede på nuværende tidspunkt ca USD 500.00 pr. måned til foder, medicin, dyrlæger etc. og jeg er ved at skrabe bunden. Jeg må snart finde på noget, således at jeg kan få nogle lokale donationer, det kunne godt være en mulighed, jeg er jo registreret i vores skattevæsen og hvis folk her giver en donation, så kan de trække det fra i skat. Det vil jeg gøre lidt mere ved hos de lokale i Puriscal. I går afleverede jeg en brochure til en trælasthandel og datteren der, ville snakke med sin far om der var nogle muligheder, så det må jeg kigge lidt paa, måske også et større supermarked, hvor vi er gode kunder, ville hjælpe til…anyway, det skriver jeg om næste gang.

Siden et par dage, er jeg blevet plejemor for Chep, en 9 årig hanhund, som har haft erhligia og nu lider af inkontinens, dvs. han “vådter” sit hundetæppe og drypper hver gang han rejser sig. Chep tilhører Pernille og Morten, et dansk ægtepar som er udstationeret her og skal hjem til DK om ca. et år, de skulle på ferie og spurgte om jeg kunne tage Chep i pleje.

Morten og Pernille er rigtige hundemennesker, har været fosterfamilie for Miss Molly, den lille hvalp som blev afleveret ved vores port med et brækket ben, det har jeg skrevet om tidligere. Ideen med en fosterfamilie er jo, at de passer den til de kan finde et godt hjem til hunden eller katten. Selvom Molly er den dejligste hund, sød og legesyg, som finder en pind og bare leger med den, så har det været svært at finde hjem til den, for de folk der virkelig er gode ved dyrene, har allerede en 4-5 stykker og kan ikke tage flere.

Pernille har en rideveninde, Christina, som er tysker, og som har et form for rejsebureau. Alle medarbejdere der, havde taget en syg gadehund til sig og skillinget sammen til behandling af hunden, MEN porten var åben til gaden og hunden løb ud, blev påkørt og døde. De ville gerne have en ny hund til kontoret, og Molly har nu været der to dage. Jeg ringer senere og hører hvordan det går. Går det ikke som det skal, henter jeg hende hertil og så ser vi tiden an, med lidt god vilje kunne det sågar være, at Chep ville blive glad for at se hende. Pernille og Morten har lånt mig penge til at få lavet en løbegård bagved vores gæstehus, penge som jeg regnede med, at WSPA ville betale men det vil de ikke.

Alligevel, fordi jeg blev nødt til at lave indhegningen før de havde accepteret det. Jeg har misset 4 deadlines, ikke mig, men her er WSPA simpelthen så sløve, at de ikke får sendt min ansøgning af sted til London og NYC i tide, det er ekstremt irriterende men sådan er det når vi taler om store organisationer, det tager en hulens tid, med at få tingene til at passe sammen. Mit “forsvar” er, at såvel direktøren for WSPA her, samt dennes projektleder HAR været her, set forholdende før, og kan komme og kigge på det igen, så de kan se, at jeg har brugt penge på det, vi havde aftalt. Så hvis der ikke sker noget der, må jeg skrive direkte til hovedsædet og se, om DET hjælper. Nå anyway, den gode Chep, er jo en dansk familiehund, og jeg skal love for, at jeg kan se forskel på ham og en gadehund!!!!

Chep er en delikat spiser, nul godbidder, som jeg altid bruger men en god omgang kærtegn og dæmpende signaler, har gjort, at vi er de fineste venner. Jeg får sågar et par slik på næsen når vi ses, jeg vender siden af ansigtet til ham og lukker øjnene, ellers kigger han væk, gør jeg ikke det, kommer han med en forpote og siger dermed, “skal vi ikke være gode venner”?? og så forsætter vi med at ae.

Han ville ikke spise sin mad, det vidste jeg fra Morten, men en hund skal jo spise, så jeg har købt kyllingebryst som han få blandet med sit foder, sammen med suppen det er kogt i og det spiser han, sågar om morgenen, jeg prøvede med tun i vand og han kiggede bare på mig som han ville sige “har du tænkt dig at jeg skal spise det???” OK,OK tænkte jeg, så prøver vi med stegt kotelet, og det spiste han kun fordi Tipper stod på den anden side af hegnet, bare sådan at han ihvertfald ikke skulle have det.

Han havde lidt dårlig mave da han kom, og jeg ved at han har fået ormemiddel, så orm kunne det ikke være, gik ud fra, at det var stress, og da jeg luftede ham i morges, var maven i orden igen MEN Chep er en bestemt herre, han nægtede at gå ind i løbegården, strittede med alle fire poter og viste mig hvor han ville hen, først hen og skændes med OSO, som jeg har til opfodring, og derefter ind i stuen i gæstehuset, hvor han lagde sig gemytligt på et tæppe jeg har købt til ham. Han har det dejligt der, åbenbart, lytter til stille jazz på radioen jeg har tændt for ham, hans “nattesengetøj” er til tørre sammen med fars t-shirt, så der lugter lidt af “hjem”.

Chep har ingen hale, men han vrikker med hele bagkroppen når jeg besøger ham, han er en dejlig hund og en af dem, der benytter sig mest af dæmpende signaler sammen med aggression, egentligt en mærkelig konstellation men han er meget, meget udtryksfuld i sine signaler, meget mere end en gadehund eller flokhund.

Apropos dæmpende signaler, har min skrive-veninde gennem mange år, Turid Rugaas, sendt mig sin video om dæmpende signaler, fordi jeg er blevet kontaktet af en tv-selskab som gerne ville sende noget om disse og derfor behøvede jeg noget “grundelag” til at fortælle om disse signaler. Jeg kan med stolthed berette, at hvad jeg så på dvd´en, er også det jeg ser til hverdag. Jeg har jo kun læst mig til det før og fået øjnene åbne for disse signaler, og jeg kan kun anbefale alle at “få øjnene op”, se signalerne og handle derefter, derved kan man få hunden i “tale” så at sige, og se hvor den befinder sig mentalt, helt fantastisk. Gud hvor har det hjulpet mig i mit arbejde med gadehunde og mine egne her i huset, og Turid, skulle du læse disse linier, så siger jeg dig tak for at du skrev bogen og lavede videoen.

Så, nu ringede det lige igen og denne gang var det ikke noget problem, det var Majken, en dansk veninde som har adopteret to hunde af mig, Panda og Duke, den sidste et lab-mix som har kraftige kæber og elsker at tygge i et eller andet med det resultat, at der ikke befinder sig noget som helst i haven, der ikke er gennemtygget!!!! Glem alt om haveslanger, tøj på tørresnor, selv “undestructable” legetøj er splittet ad på få minutter, nu ved jeg snart ikke, måske et jernrør???

Duke går med 4 andre hunde men det er altså ikke nok at lege med dem, han er noget grov i sin leg og så gider de andre ikke. Haven er stor og masser af plads til at boltre sig på så det er ikke problemet. I huset opfører han sig vist “ret pænt”, men tak skæbne for, at han “landede” hos en god familie der accepterer, at han er lidt anderledes sat sammen. Hos en enhver anden, var han vist blevet sat på gaden!!!!

Sidst, men ikke mindst, vil jeg lige hurtigt fortælle om klinikken i Puriscal, den 19. juli 09 der kom 91 dyr, to gad ikke at vente, heldigvis hanhunde, så alt i alt blev der opereret 89 dyr.

De var to dyrlæger i denne omgang – den ene ved jeg ikke rigtigt hvad jeg skal stille op med, det var ham der opererede i Acosta hvor en hankat døde, og denne gang døde en tæve, hentet fra gaden 14 dage før, men det skulle egentligt ikke betyde noget.

Dødsfaldene opstår ved opvågning, ikke under selve operationen, så et eller andet siger mig, at der bliver givet for meget anæstesi. Jeg har sagt til dyrlægen, Blas, at jeg godt kunne tænke mig, at enten checker man hjertet inden operation, under preanestesi som selvfølgelig er anderledes end uden anæstesi, for at se om hjertet kan klare det, eller at han fremover med sine assistenter, bedøver hun/kat for den nye dyrlæge, har andre, uprøvede assistenter i forbindelse med store klinikker og det er jo lidt i stil med at to skallede låner hinanden en kam!!!! Det går ikke sådan og de kommer til at finde en løsning, i 15 år har jeg kun haft et tilfælde med en hankat der døde og nu 2 tilfælde til og det indenfor en måned og med en ny vet, så det lyder jo logisk at problemet ligge der, omvendt han skal jo også have erfaring til disse store klinikker som ved Gud ikke er det samme, som at få en hund eller kat opereret “normalt”, derfor er det også dyrere, hvis det drejer sig om en enkelt hund.

Sidste gode nyhed er, at jeg har fået afsat Puppy og Patti til en sød familie og de er bare så glade for dem. Begge tæver er hentet fra gaden, en med skab og den anden smidt på gaden. Efter rekuperation her hos mig, er de nu ok.

Så nu hører jeg et ordentligt uvejr i det fjerne, så jeg skal lige nå at kigge til Chep, lukke hundene ind i burene, så de ikke bliver våde og give min mand noget frokost, køre ham til sengen, hive ham op af rullestolen, putte ham, og så selv se at få lidt hvile. Hiver stikket ud, ellers ringer og regerer det og jeg får ikke min siesta, som jeg har brug for men sjældent får.

Ha det dejligt, I har jo nærmest costarikansk vejr…og jeg vender tilbage…

Knus fra en udmattet Lise

Kære alle sammen, den 6. juli 2009:

Dyrenes SOS sponsorerede en kastrationsklinik i Acosta, en lille by, med et stort opland og en gudsbenådelse af dyr, et sted hvor “man” ynder at sætte dyr på gaden og det kan ses!!!

I lørdags stod jeg op kl. 05.00 for at nå at få fodret mine dyr, få klædt min mand på, snuppe en hurtig kop kaffe, checke om jeg nu også havde alt med, kl. 06.00 kom min hushjælp og vores caretaker, Marito, og jeg tog af sted for at hente Laura og senere hente Natalia, som var mine medhjælpere til klinikken. Jeg havde fået tilsagn om 3 andre hjælpere men i sidste øjeblik, sagde de fra. Én havde ikke transport, én havde en “syg” symaskine og den sidste havde fødselsdag hvor familien ville lave en fest for ham.

Vi kørte så til Acosta via en bjergvej som heldigvis lige var blevet repareret, nul huller i vejen hvilket er noget nær umuligt i Costa Rica men kors, hvor var der mange sving, farligt for man kan jo ikke se hvad der kommer imod en, så det gik lidt langsomt. Vi skulle starte kl. 08.00 og vi var der kl. 07.30 og fik noget nær af en chok fordi folk stod i kø, helt op til vejen!!!!

Well, jeg havde instrueret Laura og Natalie om hvad hver i sær skulle gøre, så Laura gik i gang med at registrere folket med deres dyr. Natalia og jeg gik i gang med at ordne vores ting, lægge pap ud til opvågning, ordne papirer, kigge medicin efter, børster og kamme osv. Kl. 08.00 var vi klar og heldigvis kom dyrlægerne til tiden og de begyndte at gøre klar til operation. Jeg havde tre dyrlæger med deres assistenter. I alt var vi 17 personer og det var vist godt, for kl. 10.00 kom Laura fortvivlet og spurgte hvad hun nu skulle gøre, for der var over 170 dyr registreret, og jeg sagde at hun skulle stoppe ved 180 og sætte resten på venteliste….

Vi opererede 183 dyr fra kl. ca. 08.00 til ca. 16.30 og de resterende 66 dyr måtte vi sende hjem, og aftalte med folk, at vi ville kontakte dem på et senere tidspunkt, når vi får sat en ny kastrationsklinik op. Jeg var helt trist for de var der jo, men dels havde vi ikke den fornødne tid, dels havde jeg kalkuleret med 150 dyr og havde allerede overskredet mit budget, samtidig sagde jeg, at næste gang kunne det ikke blive gratis men til ca. 3500.00 colones og det var de inforstået med, så nu må vi se, hvordan vi får en ny klinik op at stå om ca. en 1 1/2 måneds tid…

Dyrene så godt ud, de fleste praktisk taget uden lopper, hvilket er et særsyn. En enkelt tæve var til gengæld så fyldt med tæger, så ejeren fik medicin med hjem samt amitraz dels til tæven og dels til at sprøjte hvor hunden opholder sig. En lille tævehvalp havde skab, den fik clotrimazolcreme med, ormemiddel til behandling af skab plus amitraz til bad. 6 tæver var i løbetid, to tæver havde en slem underlivsbetændelse, piometra. Den ene havde så meget puds, at livmoderen var halvt så stor som tæven selv, en Collie, hvor ejeren havde sagt til mig at hun havde haft den hos en dyrlæge men han havde givet noget øjenmedicin, men hun mente ikke at det hjalp. Jeg sagde til hende, at når det blev hendes tur, skulle hun huske at sige det til dyrlægen men det glemte hun!!!! Heldigvis var det en meget dygtig dyrlæge, og han kaldte på mig og sagde, ”Lisa, denne her hund er syg, den har puds der løber ud ad skeden, men nu er den bedøvet og nu bliver jeg nødt til at operere”, hvilket han så gjorde. Jeg var meget bekymret og efter operationen tog jeg mig ekstra tid til tæven. Ejeren havde fået at vide af den første dyrlæge, at hunden var gravid men det var puds han havde fundet og ikke hvalpe.

En del katte var meget tynde hvilket jeg gjorde ejeren opmærksom på og hun fortalte at de alle 7 var taget fra gaden for kort tid siden, så hende gav jeg opskrift på en mælkeformular til hunde og katte, det er billigere end formularmælk og virker lige så godt. Den består af 1 liter mælk uden laktose, 1 kop fløde, en æggeblomme og 5 skefulde honning.

En tæve blødte meget og dyrlægen mente, at den havde erhligia, den parasitsygdom som hunden dør af hvis den ikke bliver behandlet, så konen gav jeg doxiciclina og fortalte hvordan hun skulle give den medicinen. Mange af dyrene havde ikke fået ormemiddel ti dage før operationen til trods for, at det var informeret, så jeg uddelte en masse ormemidler til ejerne og sagde, at de skulle give det to dage efter operation og i øvrigt skal dyrene have ormemiddel ca. hver 2 måneder, jeg giver selv mine 30 hunde her, hver måned.

En del hankatte havde sår, så de fik clotrimazolcreme til sårene. en enkelt tæve var så tyk, at vi alle troede at hun var gravid men det var hun ikke, iøvrigt var der ingen aborter!!! Sidst, men ikke mindst havde vi den store sorg, at en hankat ikke tålte anestesien og under opvågning så Natalia at den ikke trak vejret, og tog den til dyrlægen der havde opereret og man forsøgte en genoplivning men uden resultat. Det mærkelige var, at ejerne lige netop havde spurgt mig om vi ikke engang i mellem havde dødsfald og jeg fortalte at i de sidste 15 år, hvor jeg har arrangeret klinikker, har vi kun haft en hankat der døde fordi den ikke tålte anestesien og det var lige akkurat hans hankat, der døde!!!

Altså, et eller andet stemmer ikke for konen kom til mig og spurgte om jeg ville checke hendes hunkat som hun havde i en rygsæk plus i en plastiksæk, og et eller andet siger mig, at hankatten også har været i en sæk og måske fået for lidt ilt?? Det var trist en trist oplevelse, for det var sådan en dejlig og velholdt mis. Fremover vil jeg , når vi laver kampagner, forbyde at folk kommer med katte i plastiksække men skal komme med dem i en papkasse med huller. I øvrigt vil jeg også fremover adskille hunde og katte, idet kattene er meget bange for hunde og det stresser dem i den grad, hvilket kan have en dårlig indflydelse på operationen som sådan.

Jeg havde to fotografer der tog billeder til jer og I vil se, hvor mange mennesker der var, helt vildt for hvert dyr der kommer, er der tre personer, der var meget larm og en masse spørgsmål, så jeg blev noget muggen når de samme spørgsmål kom op, sagde “har De læst informationen vi har uddelt til alle”??? Det havde de ikke, så jeg sagde ”læs den og spørg hvis der er noget De ikke forstår!!!!”

Folk får fotokopier af hvordan de skal passe dyret efter operation, hvordan de skal behandle hunde og katte, info om hunden der står bundet, og en tåreperser om en gadehund og dens endeligt!!! Det skal i øvrigt siges, at praktisk taget alle de dyr der kom, er hunde og katte taget ind fra gaden og adopteret af familier og det var nok det, der glædede mig mest!!!!!

Som før skrevet, opererede vi 183 hunde og katte fordelt således….
Tæver 94
Hanhunde 19
Hunkatte 36
Hankatte 34 (normalt har vi ikke så mange hankatte men folk ved nu, at bliver de ikke opereret, forlader de hus og hjem og bliver vildkatte)

Regnskabet ser således ud i colognes:
Donation DKK 10.000.00 / colones 1.063.830.00..minus…
Vet. Blas opererede 62 dyr 372.000.00
Vet. Arroyo 80 dyr 480.000.00
Vet Orosco 41 dyr 246.000.00
total 1.098.000.00
Underskud 34170.00
Ekstra udgifter..
Hamburger 17pers. 27200.00
Drikkelse cola etc. 5625.00
Medicin, loppemiddel etc. 69875.00
Dexametasona 5000.00
fotokopier 28700.00
Rengøring Raffa 5000.00
Frivillig Natalia 5000.00
Frivillig Laura 5000.00
Total 151400.00

Underskud total 185.570.00 ved kurs ca. 550 USD337.40

Den oprindelige kalkulation ville have passet med 150 dyr, men så skulle jeg have sendt 33 dyr plus de 66 hjem og det ville have været en skam, nu vil jeg se hvordan jeg kan få dækket underskuddet. Det skal dertil siges, at en del medicin er i overskud, ligeså 50 malebøger til børnene, omkring hvordan de skal opføre sig overfor hunde og derved undgå at blive bidt, for jeg havde simpelthen ikke tid til ungerne denne gang.

Såvel Natalia, Laura og jeg er totalt mørbankede af at bøje os ned for at ordne dyrene, checke om de trækker vejret normalt, klippe negle, vaske ører etc. Vi var jo kun tre til opvågningsfase og det bare væltede ind med dyr fra dyrlægerne, man skal tænke på, at vi bøjer os ca. 15 gange pr. dyr, så det er noget med 2745 gange hver!!!! Spørg mig lige hvordan ben og ryg har det, men det er det hele værd, tænk på hvor mange hunde og katte der ikke længere producerer hvalpe og killinger. Hvis man tænker, at hver female producere i gennemsnit 6 hvalpe/killinger deraf 3 hunner i gennemsnit, disse gør det samme, og så kan men jo regne sig frem til hvor mange det bliver til i løbet af bare to år hvis vi antager at de går i løbetid 2 gange om året. Derfor siger jeg MANGE, MANGE TAK for jeres donation, både på dyrenes vegne, deres ejere som bad hilse jer med et tak og at Gud må velsigne jer og ikke mindst egne.

Knus
Lise[divider]Efterskrift fra Lise, den 9. juli 2009:

Kære alle sammen

Som I ved, kastrerede vi 183 dyr i Acosta, helt vildt mange, og Gud hvor er jeg glad for det, ikke kun jeg men også folket, der kom med alle dyrene. Det ved jeg helt nøjagtigt, for jeg gjorde en undtagelse og lavede ikke stikprøver, som jeg plejer, men brugte tirsdag aften (67 samtaler) og resten onsdag eftermiddag og aften til de resterende og nu har jeg nået det punkt, at jeg overhovedet ikke gider tale med nogen som helst, det skulle da lige være mig selv!!!!

Nr. 1 på listen af de 183, var en temmelig fjollet person, lidt dum eller uoplyst (med lidt god vilje), fortalte at hendes tæve havde fået blødninger efter operationen og hun gik til en lokal dyrlæge som måtte åbne den igen for såret var ikke syet rigtigt!!! Hun brokkede sig i lange baner, fortalte at hun havde talt med flere og at andre dyr havde problemer, hun vidste ikke hvilke men det havde hun hørt!!!

Well, tænkte jeg, det kan jo passe men det kan jo også være løgn!!! Jeg spurgte hende hvor hun havde taget tæven hen og hvorfor hun ikke var kommet tilbage med den til os, således at vores 3 dyrlæger kunne vurdere tæven, men det kunne hun ikke svare på. Nu er det sådan, at jeg jo hverken er født i går eller i forgårs, så jeg kontaktede en af de to “dyrlæger” der befinder sig i Acosta, som fortalte, at han ikke vidste noget om den tæve og at iøvrigt, var der ikke noget dyrlæge der kan operere af den enkle grund, at i Acosta er der ingen dyrlæge. Der er en form for “pet-shop” som kan give de samme oplysninger som jeg selv kan give og medicinere i en snæver vending hvis der ikke er en dyrlæge man kan spørge.

Nå, men pga. af hende ringede jeg så til alle, enkelte fik jeg ikke fat på men lagde en besked om at hvis hund/kat havde problemer, skulle de ringe, hvis ikke, så lade være og ingen har ringet, hvorfor jeg må gå ud fra, at alt er ok.

Alle dem jeg fik fat på var begejstrede, de kunne slet ikke forstå, at deres hund/kat havde det så godt, og det allerede dagen efter ser helt fint ud. Alle sår heler fint op efter en 3-4 dage, det ved jeg, de ikke, men det er fordi, sårene er minimale, en teknik som alle dyrlæger burde bruge og ikke levere de der enorme indsnit som starter ved halen og ender i halsen……ok,ok, noget overdrevet men i den retning!!!!

Alle fik anvisninger om at de skulle fjerne tråden, der er nemlig kun et enkelt sting og selv på en stor hund som f.eks. Schæfer-størrelse. Man fugter tråden, med en pincet løfter man knuden og klipper med stump saks, ved siden af knuden og derefter hiver man tråden ud. Disse sytrådene er egentligt selvopløsende, bruges til gadehunde der ikke har nogen til at checke dem efter operation, men for at undgå betændelse, er det bedre at fjerne dem. Mange dyr ynder at slikke sig på operationsstedet og det gør det hele værre. En dame jeg talte med og forklarede dette, grinede og sagde, “Lisa, jeg er sygeplejerske!!! Fint sagde jeg, De er hermed dyresygeplejerske og jeg sender alle hen til Dem, hvis folket ikke kan finde ud af det selv!!!!

Praktisk taget alle jeg har talt med, har spurgt “kommer I snart igen??” for nu er de blevet “inspireret” til at operere alle de andre der er der, katte som hunde og ser jeg det rigtigt, så har vi allerede de 66 jeg måtte sende hjem plus omkring 100 til jeg har talt med, til næste operation. Folk ved, at denne omgang blev betalt af donation fra Dyrenes SOS, og at næste ikke kan blive gratis men til et mindre beløb og jeg har allerede fastsat beløbet til 4000.00 colones (ca. 40.00 DKK) og det mente alle, at de evt. kunne betale, hvis jeg informerede en del tid først, således at de kunne begynde at spare op!!!

Det lyder måske latterligt for en dansker med et så lille beløb, men her er det penge som kan give mad til en familie i to dage, det skal man jo også tænke på, at dyrlægerne tager 6000.00 colones pr. dyr uanset størrelse, så jeg betaler differencen, denne gang fra donation fra SASY, hvor jeg stadig har lidt på kistebunden.

Jeg er ved at lægge sidste hånd på en klinik i Puriscal den 19. juli 2009. Vi har haft problemer med lokalet, det vi normalt bruger duer ikke, for taget er i stykker og det regner ned på dyr og mennesker, så Ruth, en af damerne fra gruppen, har tilbudt sit private hjem, og jeg har arrangeret et telt hvor folk kan vente. Jeg har fået det til halv pris, den anden del er donation!!

Nu må vi se hvordan det går, flyer er sendt af sted, de vil sætte info på kabel-tv og i busser, jeg selv skal sætte info op rundt omkring i området og naturligvis håber jeg på stor deltagelse, efter mottoet, “jo flere, jo bedre”. Prisen i Puriscal er 5000.00 colones, kommer folk med mere end to dyr, giver vi rabat så udgiften ikke bliver alt for voldsom, således at de ikke kommer med dyrene, fordi de ikke har råd.

Nå, nu vil jeg lige tage en “SLAPPER”, ændre mit telefonnummer, min e-mail og sende min mand på ferie…….how about that??? og senere, kan vi lidt igen men lige nu, er jeg bare SÅ træt men jeg ved, at jeg er den type der lige skal have et lille pusterum og så starter vi forfra, så det går nok.

Knus
Lise
Tidligere:
Neustraliseringsklinik i Acosta sponseret af Dyrenes SOS

Dyrenes SOS mission er blandt andet at nedbringe antallet af gadedyr, og derfor er vores ABC-programmer så utrolig vigtige. En tævehund kan føde ca. 12-18 hvalpe pr. år, så på 6 år kan en tævehund og hendes efterfølgere blive til 67.000 hunde under optimale forhold.

Den 28. februar 2009 afholdte danske Lise, som er bosat i Costa Rica, en neutraliseringsklinik i Tabarcia, hvor i alt 107 dyr blev neutraliseret. Mange af dem var enten i løbetid eller allerede drægtige. Så tænk bare, hvor mange dyr hun alene på denne neutraliseringsrunde var med til at forhindre kom til verden som uønsket gadehunde, og som ville leve et kummerligt liv på gaden.

Lise har stor succes med disse ABC programmer i Costa Rica, og hun hjælper dagligt rigtig mange hunde og katte, som ingen andre ellers ville have taget sig af. Lise er efterhånden blevet så kendt i Costa Rica og telefonen gløder døgnet rundt. Men det koster også mange penge at hjælpe de mange dyr, og det kan være svært at få ringene til at hænge sammen økonomisk.

Lise skrev til os i foråret og fortalte os om en by, Acosta, som ligger bare en halv times kørsel fra Tabarcia, og hvor der lever et stort antal dyr som ingen p.t har hjulpet. Det skal siges, at Acosta er et område hvor der bor mange fattige bønder, hvilket betyder at de ikke har råd til at få deres dyr neutraliseret eller behandlet.

Derfor besluttede Dyrenes SOS at hjælpe og sponsere et ABC projekt i Acosta, og Lise har den seneste tid arbejdet energisk på at finde dyrlæger og frivillige, som kan hjælpe til på dagen. Lise har fundet 3 lokale dyrlæger og et egnet lokale. De lokale bønner vil blive tilbudt gratis behandling af deres hunde og katte, samt neutralisering af disse. Projektet vil blive afholdt d. 4. Juli 2009. Lise har i denne forbindelse lavet en oplysningsplakat som er sat op i lokalområdet, så alle er blevet informeret om arrangementet (Lise har lovet at oversætte flyeren snarest muligt.)
flyvers

Oversættelse af flyer:

KASTRATION
Doneret af Dyrenes SOS (Dyrenes SOS, Danmark)
hunde og katte (hunner og hanner)

ACOSTA
lørdag den 04juli
Tid: fra kl 0800 morgen
Sted: kommunal gymnastikhal, Turrejal
Beløb: GRATIS – doneret af Dyrenes SOS

* operationen bliver foretaget af en veterinær
* man undgår sundhedsproblemer
* hunnerne undgår løbetid og får ikke længere hvalpe/killinger
* nyligt bedækkede hunner, eller i løbetid, kan opereres

Instruktioner:
1. Kom med dyret nøgternt (uden mad og drikke)
2. Hunde og katte (hunner og hanner) ældre end 3 måneder
3. Giv ormemiddel til dyrene 10 dage før operationen.

Mere information, ring til Doña Alba Iris : 8995 6493